Hlavní obsah

Snowboardistka Samková je po zranění zpět, na úvod si vyjela čtrnácté místo

Po roční přestávce zaviněné těžkým zraněním kolena se talentovaná snowboardistka Eva Samková vrátila do světového poháru 14. místem v úvodním závodu ve snowboardkrosu v rakouském Montafonu. Dvojnásobná juniorská mistryně světa Samková prošla kvalifikací, ale pak vypadla hned ve čtvrtfinále v úvodní vyřazovací jízdě.

Foto: Zuzana Panská

Eva Samková

Článek

V minulém roce jste si v úvodu sezóny na tréninku krátce před finálovými jízdami na závodu SP v americkém Telluride poranila koleno a do závodu raději nenastoupila. Co bylo hlavní příčinou zranění a jak dlouho trvala léčba?

Hlavni příčina byla asi moje nezkušenost. Utrhla jsem si křížový vaz na skoku, na který jsem neodhadla rychlost a jela moc pomalu. Potom jsem šla v lednu na operaci a na sníh jsem se postavila až tento podzim, léčba pak trvala tak 8 měsíců.

Jak na vás působila vyhlášená klinika pro sportovce v Salcburku?

Je to tam super! Starali se tam o mě s maximální péčí a moc mi pomohli!

Kolik času jste věnovala letní přípravě a kde jsi trénovala?

Od operace do července jsem hlavně rozhýbávala koleno a v posilovně jsem posilovala hlavně vrchní část těla, protože mně také vypadávají ramena. V červenci jsem odjela do Salcburku asi na týden a od té doby jsem trénovala dvakrát denně a to na kole, běhátku a posilovala. V září jsem konečně začala jezdit na prkně.

V průběhu roku jste úspěšně odmaturovala, jaké máte další studijní plány?

To je pravda, ale protože jsem trochu zevl, tak jsem se moc nepřipravovala na přijímačky na vysokou školu, a taky jsem se nikam nedostala. Je pravda že se mi ani nikam moc nechtělo, takže teď jenom jezdím a závodím, ale příští rok zkusím znovu přijímací zkoušky a uvidíme.

Vaše hlavní cíle pro letošní sezónu?

Nezranit se a kvalifikovat se na olympiádu.

Nejdříve jste se věnovala freestyle snowboardingu, až pak jste propadla snowboardcrossu (SBX). Jak se to stalo?

SBX jsem začala jezdit proto, že jsem se zranila při freestylu a kamarádka znala Marka Jelínka a tak jsem s ním jela na soustředění a od té doby jezdím SBX.

Co je na SBX nejtěžší?

Pro mě určitě odrazy na skocích, v tom se musím zlepšit a aktuálně nejsem schopná projet klopenku jako člověk.

Jste členkou Sportovního armádního klubu Dukla. Co to v praxi znamená?

Hlavně podporu. Díky Dukle se mi zaplatí všechny podzimní soustředění. Na Dukle mám zdravotní péči a všechno, co potřebuju k suché přípravě.

Kdo vám nejvíc pomáhá a s kým spolupracujete?

Hlavní dva lidi jsou Marek Jelínek a Jakub Flejšar, naši trenéři. Díky nim jsem teď tam, kde jsem a dále spolupracuji s mentálním trenérem p. Moravcem. Tréninkový plán do posilovny mi sestavuje pan Král, máme fyzioterapeutku Hanku Strachotovou a hodně nám taky pomáhá Honzík Weisshautel ze Swixu!

Co pro vás znamenají olympijské hry v Soči?

Něco nepředstavitelného. Vždycky jsem se na olympiádu jen koukala v televizi a nikdy by mě ani nenapadlo, že se jednou budu snažit se na ni dostat.

Reklama

Související témata: