Hlavní obsah

Akrobatický skokan Dobřanský si zlomil nohu a má po sezóně

Ruka

Akrobatický skokan na lyžích Roman Dobřanský si natřikrát zlomil pravou nohu a přijde o celou sezonu. Dvacetiletý nadějný lyžař disciplíny, kterou svými pěti vruty proslavil olympijský vítěz Aleš Valenta, se zranil v neděli při tréninku ve finském středisku Ruka.

Článek

Dobřanský, který si v minulé sezoně Světového poháru vylepšil maximum na desáté místo a letos se chystal poprvé na sněhu skočit trojné salto, spadl při tréninku po dvojném saltu s jedním vrutem. "Byl krátký. Po takovém dopadu se běžně dělá kotoul dopředu, ale vypnula mu jenom jedna lyže," řekl ČTK trenér Pavel Landa, který se jako kouč podílel na Valentově vítězství na olympiádě v Salt Lake City 2002.

Ostravského rodáka Dobřanského převezla sanitka z Ruky do téměř 250 km vzdáleného města Oulu s třikrát zlomenou nohou. "Úraz to není jednoduchý. Zlomená je holenní kost a nadvakrát lýtková. Už má za sebou tři operace a ještě jedna ho čeká a teprve pak se uvidí, kdy bude možný převoz do Česka," řekl Landa.

Podle Landy přitom Dobřanský v tréninku vypadal výborně. "Skákal nádherně, tohle je hrozná smůla," litoval Landa. Dobřanský měl na sněhu zvládnout i trojné salto, které letos v létě pod dohledem Valenty dopiloval v areálu ve Štítech. "Už byl připraven technicky i psychicky, o to větší je škoda, že se tohle stalo," řekl Landa.

Prvotní smutek Dobřanského už podle Landy střídá smíření s tím, že o sezonu přišel. "Ta se škrtá a půjde se do nové práce. Už přemýšlíme o rehabilitaci, jeho táta shání co a jak nejlépe zařídit, aby o něj bylo dobře postaráno," řekl Landa.

Finské středisko Ruka u Kuusama českým akrobatickým skokanům nepřeje. Před lety si zde poranil ploténky Valenta a Dobřanský loni odjížděl s blokem v zádech. "Tady to je pro nás skokany zakleté a absolutně nám nepřeje," povzdechl si Landa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články