Hlavní obsah

Vonnová nedokončila sjezd ve Val d'Isere, vyhrála Gutová

Vítězná série Lindsey Vonnové ve sjezdech Světového poháru v této sezóně skončila ve Val d'Isere. Po dvou triumfech v kanadském Lake Louise před dvěma týdny dnes americká obhájkyně velkého i malého glóbu skončila po pádu otřesená v ochranných sítích. Z prvenství se radovala Švýcarka Lara Gutová.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Americká lyžařka Lindsay Vonnová.

Článek

Vonnová je suverénně nejlepší sjezdařkou posledních let a ve Světovém poháru ovládá hodnocení této disciplíny od roku 2008. I letos začala skvostně, jenže ve Val d'Isere její naděje zhasly už po pár brankách. Na trati ji rozhodila nerovnost, skončila na sněhu a z pádu se pak dlouho sbírala. Do cíle nakonec dojela na lyžích, ale s novináři se o svém stavu ani rozpoložení nechtěla bavit.

Podle předběžných informací by měla být osmadvacetiletá Američanka a čtyřnásobná celková vítězka SP za posledních pět let v pořádku a nic by jí nemělo bránit absolvovat v sobotu super-G. Oba letošní superobří slalomy Vonnová rovněž ovládla.

"Je v pohodě. Uvidíme, jak se bude cítit zítra, ale očekávám, že super-G pojede," řekl šéftrenér ženské reprezentace USA Alexander Hödlmoser. "Byla to chyba, která se může stát každému," řekl k pádu Vonnové.

Trať zkrátil vítr

Sjezd, který byl zkrácen kvůli varování před silným větrem, vyšel Švýcarkám. Gutová se radovala z třetího triumfu v kariéře a "bronzová" byla její kolegyně Nadja Kamerová. Mezi švýcarské lyžařky se vklínila překvapivě Leanne Smithová, jež zastoupila favorizovanou krajanku Vonnovou.

Jednadvacetiletá Gutová potvrdila pověst velkého talentu. Už v 17 letech získala ve stejném francouzském středisku stříbro na mistrovství světa 2009 a dnes poprvé v SP vyhrála sjezd. Pomohlo jí k tomu startovní číslo dvě a čistá trať. "Je to moje první vítězství ve sjezdu, takže jsme nesmírně potěšena," radovala se Gutová. "Letos jezdím dobře, cítím se dobře a už v minulému závodu ve Svatém Mořici jsem cítila, že stupně se blíží," řekla žena, která byla před dvěma lety při tomto sjezdu třetí. "Věděla jsem, že tady mi to sedí a že to mohu zopakovat. Škoda, že tady není mistrovství světa," litovala.

V čele seriálu zůstala Slovinka Tina Mazeová, která si pojistila velký náskok 12. místem.

Závod SP v sjezdovém lyžování ve Val d'Isere (Francie):
Ženy - sjezd:
1. Gutová (Švýc.) 1:19,75
2. Smithová (USA) -0,16
3. Kamerová (Švýc.) -0,50
4. Marchandová-Arvierová (Fr.) -0,52
5. Fenningerová (Rak.) -0,67
6. Aufdenblattenová (Švýc.) -0,72
7. Mancusová -0,74
8. McKennisová (obě USA) -0,86
9. Rollandová (Fr.) -0,89
10. Cooková (USA) -0,92
Průběžné pořadí SP (po 11 z 37 závodů):
1. Mazeová (Slovin.) 699 b.
2. Höflová-Rieschová (Něm.) 463
3. Vonnová (USA) 414
4. Zettelová (Rak.) 360
5. Gutová 309
6. Mancusová 287
...51. Záhrobská (ČR) 38
Pořadí sjezdu SP (po 3 z 8 závodů):
1. Vonnová 200
2. Cooková 186
3. Gutová 124
4. Höflová-Rieschová 120
5. Kamerová 118
6. Marchandová-Arvierová 115

Reklama

Související témata: