Hlavní obsah

Řezáč byl třetí ve finiši klasické La Sgambedy

Tomáš Nohejl

Třetím místem a spokojeným pocitem zahájil sezónu Král bílé stopy Stanislav Řezáč. Dnes se vydal na trať 21 km klasické La Sgambedy v Livignu. V drtivém finiši vyhrál Daniel Richardsson, švédský klasik, člen zlaté olympijské štafety z Vancouveru.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč.

Článek

„Docela to šlo, pocity mám dobré. Ještě nejsem v top formě, ale držel jsem krok a měl dobrý závěr," vykládal 38letý Řezáč, člen rakouského týmu Skinfit Racing.

V bezcelní zóně, horském údolí podél řeky Spol, kterému se říká i „malý Tibet", chumelilo. „Dlouho se držela velká skupina, asi šestnáct lidí, trhalo se až úplně na konci," vyprávěl ještě český lyžař. Vpředu mírně poodjeli Richardsson se známým Finem Jauhojärvim, který jel jako jediný na namazaných lyžích. Ostatní „bušili" soupaž. Protože od včerejška stoupla teplota o devět stupňů na mínus tři, český obr hluboko zabořoval kroužky od hůlek. Ztrácel už čtyřicet metrů, ale dotahoval se. A ve finiši pak předstihl svého loňského parťáka Petra Nováka, nyní v barvách nového týmu Atlas. Ještě osmý byl v hlavním poli Jiří Ročárek z Fischer Subaru teamu.

Mezi ženami vyhrála Emma Wiken ze Švédska, čtvrtá byla česká lyžařka Martina Štursová.

Po šestidenní přípravě zůstává Řezáč ve vysokohorských podmínkách Livigna ještě pár dní. Pak se přesune domů a bude ladit formu na Jizerskou 50, první vrchol sezóny. Český lauf patří v letošní zimě jako jediný do obou sérií Ski Classics i FIS Marathon Cupu.

Maratonský seriál zahajuje v neděli La Sgambedou v Livignu 42 km volně. Tam má velké ambice další z Čechů z rakouského týmu Martin Koukal. „Já nejedu. Odpočívám a soustředím se na klasické závody," vysvětluje Řezáč. Podle jeho slov čeká i jeho soupeře náročný program. Richardsson i Jauhojärvi by měli jet Tour de ski a pak následně i Jizerskou 50. Jako Lukáš Bauer?

Závod v dálkovém běhu na lyžích seriálu Euroloppet La Sgambeda v Livignu (Itálie):
Muži (21 km klasicky): 1. Richardsson (Švéd.) 58:26,7, 2. Jauhojärvi (Fin.) -0,1, 3. Řezáč -1,4, 4. Novák -2,0, ...8. Ročárek -5,6, 22. Jakoubek (všichni ČR) -3:13,3.
Ženy (21 km klasicky): 1. Wikenová (Švéd.) 1:04:52,8, 2. Zernovová (Rus.) -4:16,9, 3. Longaová (It.) -5:51,1, 4. Štursová (ČR) -6:45,3.

Reklama