Hlavní obsah

Senzační úspěch v biatlonu: Soukalová triumfovala v závodě Světového poháru

Pokljuka
Aktualizováno

Senzačního úspěchu dosáhla česká biatlonistka Gabriela Soukalová, která vyhrála závod Světového poháru ve sprintu na 7,5 km ve slovinské Pokljuce. Famózní den pro český biatlon podtrhla v mimořádně náročných přírodních podmínkách osmým místem Veronika Vítková.

Foto: Darko Brandic, ČTK/AP

Rozesmátá biatlonistka Gabriela Soukalová si užívá vyhlašování vítězů po triumfu v závodě SP ve slovinské Pokljuce.

Článek
Fotogalerie

"Moje vítězství? To je absolutní překvapení, úplně pro všechny a nejvíc pro mě samotnou. Největší šok mého života," zářila vítězka po závodě štěstím.

Vítězstvím si zajistila odměnu 12 tisíc eur (přes 300 tisíc korun) od biatlonové unie. "Opravdu?" divila se třiadvacetiletá reprezentantka, která před startem této sezóny byla na světových kolbištích nejlépe dvaadvacátá. "Na to jsem vůbec nepomyslela a vlastně jsem se o to ani nikdy nezajímala. Pro mě má vyšší cenu ten úspěch. Ten už mi nikdo nevezme," řekla.

Soukalová se blýskla především parádní střelbou. Jako jediná ze špičky trefila všechny terče, což doplnila tradičně rychlým během. Ani vytrvalé sněžení jí už nezabránilo, aby dosáhla na první triumf ve Světovém poháru v kariéře, díky němuž se posunula na čtvrté místo v celkovém hodnocení SP.

"Měla jsem velké štěstí, že se mi povedlo při docela nepříjemných podmínách na střelnici zasáhnout všech deset terčů. Tentokrát jsem vůbec nemyslela na to, jak střelbu zvládnu, a to byl možná klíč k úspěchu. Vyšla mi parádně," dodala spokojeně Soukalová.

Do cíle nakonec doběhla o dvě vteřiny rychleji než druhá Němka Miriam Gössnerová. Soukalová se po první střelecké položce zařadila na průběžné třetí místo, její soupeřky na prvních dvou příčkách ale chybovaly při střelbě ve stoje, čehož třiadvacetiletá Češka naplno využila.

Rodačka z Jablonce prožívá sezónu snů, v níž se ve všech závodech dokázala umístit do první patnáctky. Pevně se tak usadila ve světové špičce, nicméně její triumf ve Slovinsku je i tak obrovským překvapením.

"Od začátku ta sezóna vypadá parádně, nechtěla bych to ale zakřiknout. Vlastně jsem se dnes cítila od začátku unavená a ani nevím, kde se to ve mně všechno vzalo," dumala Soukalová po pátečním závodě.

Česká závodnice se naposledy radovala z prvního místa v roce 2003, kdy se stala Kateřina Holubcová-Jakešová mistryní světa ve vytrvalostním závodu v Rusku.

Páteční triumf dává Soukalové velké naděje i do sobotního stíhacího závodu na 10 km, do něhož odstartuje s dvouvteřinovým náskokem před Němkou Gössnerovou.

Závod SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Soukalová (ČR)22:09,8 (0 tr. okruhů)
2. Gössnerová (Něm.)-2,1 (2)
3. Skardinová (Běl.)-30,1 (0)
4. Vita Semerenková (Ukr.)-31,5 (1)
5. Dorinová-Habertová (Fr.)-33,9 (0)
6. Gwizdoňová (Pol.)-34,3 (1)
7. Henkelová (Něm.)-34,6 (2)
8. Vítková (ČR)-35,8 (0)
9. Gasparinová (Švýc.)-39,3 (1)
10. Glazyrinová (Rus.)-47,3 (0)
...
71. Landová-3:07,8 (3)
78. Zvařičová (obě ČR) -3:21,4 (3)
Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů):
1. Bergerová (Nor.)296 b.
2. Domračevová (Běl.)244
3. Henkelová206
4. Soukalová203
5. Viluchinová (Rus.)190
6. Mäkäräinenová (Fin.)173
...
23. Vítková112
65. Zvařičová7

Reklama

Související témata: