Hlavní obsah

Léta trpím depresemi, přiznala americká lyžařská královna Vonnová

Val d'Isere

Nikdo není dokonalý! Americké lyžařce Lindsey Vonnové se nestává často, aby nedokončila závod v rychlostní disciplíně. Dnes ve Val d'Isere ale jindy bezchybnou královnu sjezdu potkal pád, který ukončil její sérii čtyř vítězství (po dvou ve sjezdu a v super-G), a stalo se tak zrovna v den, kdy se v médiích objevily překvapivé informace o jejím boji s depresemi, s kterými se svěřila americkému magazínu People.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Zklamaná Lindsey Vonnová

Článek

Ve Francii se Vonnová bezprostředně po nečekaném výpadku s novináři nebavila. Poté, co chvíli nehybně ležela na zemi zamotaná v záchranných sítích, se zklamaným výrazem sjela pod kopec, ale nezastavila u reportérů a při nástupu do autobusu jen utrousila, že se necítí dobře. Už v trénincích přitom nepůsobila jistě a ve druhém tak tak odvrátila pád.

Výraz jindy zářící a usměvavé lyžařské královny jako by korespondoval s jejím přiznáním, že se už mnoho let potýká s depresemi. "Na mém životě připadá všem všechno tak perfektní, ale já musím bojovat jako každý jiný," řekla magazínu People Vonnová, čtyřnásobná celková vítězka Světového poháru z posledních pěti let.

Měla období, kdy ani nevylézala z postele

Třeba v roce 2008, ve kterém mimo jiné poprvé vyhrála celkové pořadí SP, prý měla období, kdy ani nevylézala z postele. "Cítila jsem se beznadějně, prázdná, jako zombie. Nemohla jsem ani brečet," prozradila Vonnová, jež se tehdy na doporučení tehdejšího manžela Thomase svěřila do péče odborníka, začala užívat léky a do měsíce "byla jako jiný člověk".

Symptomy psychického onemocnění prý zaznamenala poprvé po své olympijské premiéře v Salt Lake City 2002 po sporech s otcem a v době rozchodu jejích rodičů. "Kvůli své tvrdohlavosti, studu nebo nechuti přiznat, že je něco špatně, jsem s tím nic nedělala," uvedla Vonnová. Od starostí se prý zpočátku dokázala oprostit při sportu, ten fungoval jako ventil. "Proplakala jsem se do spánku a ráno byla na lyžích, bylo zase dobře. Když lyžuju, jsem šťastná," řekla.

To vše podle jedné z jejích velkých soupeřek Marie Höflové-Rieschové také vysvětluje obrovskou touhu Vonnové po úspěších. S Američankou o její nemoci prý hovořila v létě. "Když ona vyhraje závod, je celý den super, a odpovídajícím způsobem je to i naopak, když to dopadne hůř. Ty deprese jsou pak tak trochu vysvětlení," řekla Höflová-Rieschová.

Poznamenal ji i rozpad manželství

Mnoha lidem se ale Vonnová se svými potížemi dosud nesvěřila. "Každý mě znal z televize, psaly se články o mém skvělém manželství, o mých úspěších a dokonalém životě. Ale v zákulisí to byl boj," konstatovala Vonnová, jež další těžké období zažila při loňském rozchodu s mužem. Manželství prý ale přestalo fungovat už v roce 2010 po jejím olympijském triumfu. "Nefungovalo to a byla jsem z toho nešťastná," řekla.

Současnost je ale prý jiný případ, před časem dokonce obnovila vztah se svým otcem, kterého prý velmi postrádala. "Všechny části mého života do sebe konečně zapadají. Akceptuji, kdo jsem, a hledím kupředu. Píšu novou kapitolu svého života, poprvé po delší době jsem zase šťastná," řekla časopisu vítězka 57 závodů Světového poháru.

Reklama