Hlavní obsah

Sprinteři v akci: Kožíšek ladí v Canmore, Grohová a Razým jeli Alpen Cup

Tomáš Nohejl (SL ČR)

Jako seržant kanadské jízdní policie líčí v Rocky Mountains na další body do Světového poháru. Běžec na lyžích Dušan Kožíšek se chystá na druhý díl své kanadské mise, sobotní závod v Canmore.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lyžař Dušan Kožíšek po finálovém sprintu Tour de Ski v Praze na Strahově

Článek

„Cítím se dobře," říká. „Jsem moc rád, že se to v Québeku podařilo (po 23 měsících bodoval na 20. místě, pozn. red.), že to ve mně pořád je. Doufám, že to zopakuju i tady. Mají tu zajímavou trať, hodně náročnou. Přejedeš stadión a jenom stoupáš. Pak následuje dlouhý sjezd a dlouhá rovinka. Bude záležet na taktice. Nevím, jestli má nebo nemá cenu se hnát od začátku," vypráví ještě. Nyní s 11 body 31. v průběžném pořadí Světového poháru sprinterů.

Parťáka na cestě mu dělá Lukáš Sacher, vedoucí reprezentačního týmu, tady i v roli servismana. Kožíšek čtyři dny trénuje jednu fázi, společně ladí lyže a odpočívají. „Na stadión to je dál, musíme plánovat. Nespím skvěle, ale dá se říct, že jsem v pohodě. Nelimituje mě to," upozorňuje na časový rozdíl, který po východní části Kanady nyní v okolí Calgary, dějiště olympijských her 1988, narostl o další dvě hodiny.

Kožíšek oceňuje možnost měřit síly s nejlepšími sprintery. „Jsou tu všichni, je dobrý tady být a všechno vidět." Na debaty a výměny zkušeností ale čas nezbývá. „Probrali jsme jen pár věcí s Finy, s nimiž bydlíme a potkáváme se na jídle. A ve dni volna jsme se byli projít ve městě. Teď už myslím jen a jen na závod," dodává.

„Podmínky jsou tu vynikající, řekl bych přímo fenomenální, možná nejlepší na světě. Nemusím vůbec přemýšlet o povrchu trati, o taktice, ale jenom se soustředím na své lyže," líčí nadšeně domácí Devon Kershaw, jemuž se zatím letos tolik nedařilo.

Vyřazovací jízdy sprinterů vysílá přímo Eurosport v sobotu ve 20.30.

Kompletní program v Canmore absolvuje ve vlastní režii také Martina Chrástková. Studentka a závodnice Nového Města na Moravě se tady připravovala pod vedením Tomáše Čáslavského. Čtvrteční závod na 10 km klasicky s hromadným startem ji však nevyšel a v jeho průběhu odstoupila.

Reprezentační A-družstvo se připravuje podle původního plánu v Tauplitz. Lukáš Bauer zvolil se svým servismanem Fouskem „českou cestu" na Božím Daru a v Harrachově. Aleš Razým a členové rezervy se účastní víkendového Alpen Cupu v rakouském St. Ulrichu.V pátečním nabitém klasickém sprintu dojela Karolína Grohová třináctá, Razým šestnáctý – Němec Göring zdolal ve finiši hvězdného Švýcara Daria Colognu.

Reklama