Hlavní obsah

Maminka Soukalové se o triumfu dcery dozvěděla po telefonu: Myslela jsem, že si známí dělají legraci

Jablonec nad Nisou

Gabriela Soukalová-Svobodová neviděla premiérové vítězství své dcery v biatlonovém Světovém poháru. Gabriela Soukalová mladší v pátek šokovala výhrou ve sprintu v Pokljuce, o čemž se její matka dozvěděla až od známých po telefonu a chvilku si myslela, že si z ní dělají legraci.

Foto: Darko Brandic, ČTK/AP

Česká bitalonistka Gabriela Soukalová si vedla při triumfu v SP v Pokljuce ve střelbě skvěle.

Článek

"Teď už jsem z toho nadšená," řekla ČTK Soukalová, stříbrná olympijská medailistka ze štafety v běhu na lyžích v Sarajevu 1984, která dlouho s manželem Karlem dceru společně trénovala. Až letos Soukalovou vede Jindřich Šikola.

Sprint v Pokljuce nesledovala

Soukalová trávila den v Harrachově, kde probíhaly tréninky na závody Českého poháru v biatlonu, proto sprint v Pokljuce nesledovala. "Teď mě mrzí, že jsem to neviděla," posteskla si a nejdříve gratulacím nechtěla moc věřit. "Myslela jsem, že si dělají srandu. Ale asi to byla časovaná puma, že to vyšlo."

Třiadvacetiletá Soukalová ukončila předčasně minulou sezónu kvůli viru. Skoro pět měsíců odpočívala a příprava na letošní zimu nebyla ideální. Přesto od prvního závodu jezdí mladá biatlonistka skvěle, nyní jako první Češka po devíti letech navázala na Kateřinu Holubcovou-Jakešovou a v SP vyhrála.

"Možná je to tím, že má za sebou dobrý trénink z minulých let," uvažovala Soukalová, proč se dceři daří, i když v přípravě začala jezdit dvoufázové tréninky až v říjnu. "Čtyři pět měsíců nic nedělala, možná je odpočinutá," uvedla.

Úspěch dcery prorokovala

Maminka věděla, že dcera může jezdit se špičkou. "Bylo to v ní už dávno, nemyslím, že by vyhrávala, ale bylo to v ní a teď přišlo," řekla. Doufala, že ve špičce aktuálně čtvrtá biatlonistka sezóny vydrží i nadále. "Teď má formu, ale těžko odhadnout, jak dlouho to půjde, protože v létě to tréninkové manko měla. Ale určitě bude schopna držet dobrý standard," přála si.

Soukalová začínala stejně jako matka s během na lyžích. Od deváté třídy je biatlonistkou. "Nemrzelo mě to," řekla Soukalová starší, která se později sama stala trenérkou biatlonu. "Já jsem běhala a ze začátku byla nadšená pro běh. Ale dnes s odstupem času mi biatlon připadá zajímavější a větší adrenalin," řekla.

"Když budu odvážná, tak budu moci tvrdit, že jsem snad po mamince zdědila nějaké sportovní geny," říkala Soukalová mladší ještě v Östersundu, kde překvapila 10. místem ve vytrvalostním závodě. "Asi je má," smála se dnes maminka.

Reklama

Související témata: