Hlavní obsah

Sudová se naštvala, a pak se drala na stupně

Tomáš Nohejl

Jen těsně pod stupni vítězů zahájila sezónu lyžařská akrobatka v boulích Nikola Sudová. Na ledu a bez ortézy! V polárních podmínkách ve finské Ruce skončila čtvrtá v méně oblíbené paralelní jízdě Světového poháru, což je její čtvrtý nejlepší výsledek v této disciplíně v kariéře.

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

„Kvalda byla bída, ale pak jsem se naštvala a dopadlo to hezky," vypráví největší česká lyžařská naděje pro olympiádu v Soči 2014. Po téměř třech letech, podruhé v kariéře, vyhrála Američanka Heather McPhieová.

Ta tak zaskočila za svoji krajanku, olympijskou šampiónku Hannah Kearneyovou, kterou nedávný karambol a naražená játra ještě nepustily na start. Druhá z Češek na startu Tereza Vaculíková po helikoptéře na horním skoku dopadla na jednu nohu, vypnula jí lyže a závod jako jedna ze tří účastnic nedokončila. Mezi muži kraloval už pojedenácté loňský vládce Kanaďan Mikael Kingsbury.

Ledové podmínky závod ztížily

Sudové se u polárního kruhu dlouho nejezdilo dobře. „Vypadalo to strašně na tréninku i v kvalifikaci. Já mám pocit, že téměř ve všem. Nedařily se mi dole salta na těžší trati v duálech. Zajela jsem svůj velmi pomalý čas, to mě stálo pořadí," popisovala devátou jízdu v rozjížďce.

„Pak jsem se vzpamatovala a vzpomněla si, jak se má jezdit," dodala už veseleji. V osmifinále vyřadila osmou Rusku Rachimovovou. Pak Američanku Henitiukovou, která před tím porazila vítězku kvalifikace Chloe Dufourovou-Lapointeovou z Kanady. V semifinálové jízdě už ale Sudová nestačila na pozdější vítězku. A v malém finále podlehla o jediný bod zkušené 33leté Japonce Aiko Uemurové 7:8. „Jela jsem v dráze, co mi méně seděla," posteskla si česká lyžařka. „Ale postupně už všechna salta vypadala dobře s krosem, rychlá a plynulá."

Na sjezdovce Rukatunturi, kde získala v roce 2005 stříbro na mistrovství světa, i pod umělým osvětlením fučel vichr a teploměr ukazoval minus dvanáct. „Nahoře to bylo úplně skleněný. K tomu nepravidelné boule. Jeden z nejtěžších závodů, co jsem tu kdy jela." Přesto nechala ortézu v batohu na startu. „Bez ní se mi jelo líp, zvládla jsem to v klidu," uklidňovala na dálku doktora Hospodára, který ji před dvěma půl lety operoval přetržené křižové vazy.

Špička zůstala stejná

A co napověděl premiérový podnik o nadcházející zimě? „Uklidnila jsem se, že špička zůstala stejná. Není tam nikdo, kdo by výrazně vystrčil růžky," řekla jedna z nejostřílenějších akrobatek v poli.

Světový pohár pokračuje příští sobotu v rakouském Kreichsbergu. Opět v duálech... „Pokud ovšem nenastane konec světa," vtipkuje Sudová k očekávanému datu 20.12.2012. Co kdyby spíš nastal tím, že by paralelní jízdu poprvé vyhrála?

Reklama