Hlavní obsah

Nemrzlo, svítilo slunce. Koukal na La Sgambedě zvolil špatné lyže

Tomáš Nohejl

Namísto světového poháru v Kanadě si elitní norský běžec Petter Northug střihnul evropský lauf. A vyhrál La Sgambedu, první závod FIS Marathon Cupu v Livignu na 42 km volně podél řeky Spol.

Foto: Tomáš Nohejl

Lyžař Martin Koukal.

Článek

Z desítek Čechů na startu se nejlépe ukázal Petr Novák v barvách nového týmu Atlas. Dojel jedenáctý, přestože jako jeden z mála absolvoval i pátečních 21 km klasicky, kde byl čtvrtý hned za Řezáčem. Loni sedmý v celkovém pořadí FIS MC Martin Koukal dokončil 33. se ztrátou necelé dvě a půl minuty. „Zážitek nemusí být pěkný, hlavně že je silný. Vybral jsem špatný lyže, mladická chyba," posteskl si.

„Přes noc tady bylo stabilně mínus osm deset, a druhý den podklad tvrdý jak deska. Já si vzal tedy lyže do chladu s konstrukcí na tvrdý podklad. Jenže tisíc lidí na trati, odměklo to, svítilo sluníčko. Ve druhým kole se za to vzalo, oteplovalo se až k nule a bylo to horší a horší," vyprávěl dál.

Ve druhém jednadvacetikilometrovém okruhu nastoupil finský mistr světa z klasické patnáctky Heikkinen a odpáral za sebou dalších sedm lidí. „Chvíli jsem visel, ale marně. Ke konci jsem odpadl i ze druhé skupiny," přiznal český lyžař.

„Nebyl jsem na to psychicky připraven. Cítil jsem se líp, než to dopadlo. Jezdili jsme tady dobře spolu s Bajčim. Ale on vzal univerzálnější lyže s hrubší strukturou, naši servismani trefili skvěle i vosky. Ale život jde dál," dodal Koukal. Vzhledem k tomu, že hodně bodů sebrali borci zaměřující se spíše na světový pohár, neztratil tolik z ambic na úspěch v celkovém pořadí FIS Mararthon Cupu.

Mezi ženami byla nejlepší Finka Roponenová, nová členka týmu Skinfit, kde jsou i Řezáč s Koukalem.

V „malém Tibetu" se jelo po roční pauze, loni byl závod vinou nedostatku sněhu zrušen. Seriál pokračuje Jizerskou 50 druhou lednovou neděli, závod je zároveň prvním podnikem prestižní série Ski Classic.

Výsledky závodu La Sgambeda:
Muži: 1. Northug (Nor.) 1:36:57,3, 2. Heikkinen (Fin.) -0:00,6, 3. Livers (Švýc.) -0:00,7,...5. Bajčičák (Sloven.) -3,7,... 11. Novák (Atlas/Čes.) -35,4,...33. Koukal (Skinfit/Čes.) -2:23,3,...52. Sedláček (Atlas/Čes.) -8:24,2,....59. Franc (LK Karlovy Vary/Čes.) -14:29,3.
Ženy: 1. Roponen (Fin.) 1:45:22,4, 2. Rudakova (Běl.) -2:40,9, 3. Boner (Švýc.) -4:31,7,... 13. Moravcová (Čes.) -11:45,9,... 19. Štursová (Polička/Čes.) 23:07,4.

Reklama