Hlavní obsah

Favoritem nejsem, ale můžu překvapit, tvrdí Bauer před Tour de Ski

Tomáš Nohejl

Loni se dva nejlepší Češi nacpali do první desítky Tour de Ski. Pokud by nyní Lukáš Bauer a Martin Jakš šesté a deváté místo zopakovali, jistě by potěšili všechny fanoušky běhu na lyžích. Oba totiž museli překonávat jak soupeře, tak i zdravotní problémy.

Foto: BMW ČR

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

Ani o fous prý nezdvihla předstartovní horečka Bauerovu tělesnou teplotu. „Top formu nemám, ale necítím se špatně. Favoritem nejsem, po letních problémech jsem v pozici toho, kdo může překvapit," říká druhý nejúspěšnější muž historie věhlasného etapového závodu.

Náklaďáky se sněhem i servismanské kamióny

Tour de ski startuje dnes odpoledne v německém Oberhofu, kde ještě do čtvrtka silně pršelo. Ale zkušení pořadatelé, které čeká následně ještě světový pohár v biatlonu, navezli náklaďáky mnoho kubíků sněhu a tratě jsou perfektně připraveny. Už šest týmů si přivezlo vlastní servismanské kamióny, sedmí Finové ho chystají pro mistrovství světa.

Ženy vyrazí ve 13.15 a Eva Vrabcová-Nývltová obhajuje loňské 18. místo. Muži pak ve 14.30. Spolu s Bauerem a Jakšem hájí české barvy Aleš Razým a Jiří Magál. Celý program uvidíte tradičně v přímých přenosech Eurosportu. Premiéru oslaví v úterý sprintem ve švýcarském Val Müstair, kde bydlí obhájce trofeje Cologna.

„Nesvazuju se myšlenkami na to, kam až může moje forma stačit," vypráví klidně Bauer. Experti připomínají, že program s jediným sprintem by mu mohl vyhovovat. „Ale taky ubyla ještě jedna delší etapa, nekoukám na to," mávne rukou dvojnásobný vítěz. „Pro mě začíná Tour až v Itálii. Do té doby nesmím moc ztrácet. Počítám s minutou a pár vteřinami po sprintu a pak už budu dotahovat."

Za klíčovou etapu považoval vždy dlouhou bruslařskou stíhačku z Toblachu do Cortiny, která tentokrát měří 30 km a jede se ve čtvrtek. „Dřív mi to vyhovovalo, ale uvidím, jak na tom budou ostatní. Po prosincové domácí přípravě se mi zlepšily pocity v prudkých stoupáních," vykládá Bauer.

Stupně vítězů? To by byl zázrak

Takže co očekávat? „Stupně vítězů na konci na Alpe de Cermis, to by byl super zázrak," usmívá se s nadějí Bauer.

Podle jeho slov patří mezi nejvážnější uchazeče o prvenství nastejno Švýcar Cologna i Nor Northug. „Na ty etapy je lepší Cologna, ale Northug měl zase lepší začátek sezóny a ještě Tour nevyhrál. Silní budou taky Rusové v čele s Legkovem a Vylegžaninem." Sílu nalezl znovu i Němec Teichmann, který musel opustit světový pohár v Kanadě kvůli srdeční arytmii. „Doktoři v Mnichově mi nic nenašli a dali mi zelenou. Cítím se dobře," uvedl před startem.

Zato Norku Björgenovou podobné problémy zastavily. Sérii tří vítězství v řadě se tak Polce Kowalczykové pokusí překazit blonďatá norská krasavice Johaugová.

Reklama