Hlavní obsah

Kouč skokanů Jiroutek se mění v krejčího i špeha. K informacím nepomůže ani whisky

Praha

Ani jehla a nit nesmí chybět ve výbavě trenéra české skokanské reprezentace Davida Jiroutka. Že by si volné chvíle během Turné čtyř můstků zpestřoval vyšíváním? Kdepak, jen do jeho kompetencí spadá i úprava kombinéz jeho svěřenců.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kouč českých skokanů na lyžích David Jiroutek

Článek

Před sezónou vstoupila v platnost nová pravidla týkající se právě rozměrů kombinéz. Jednotlivé reprezentace přistoupily k dodržování regulí různě. Češi možná až příliš poctivě…

„V létě to hodně přísně kontrolovali. Ale když jsme pak přijeli na první závody Světového poháru a měli ty předepsané plus dva centimetry, byli jsme vyloženě trapní,“ všiml si trenér.

Pozornost zprvu věnoval spíš špatným výkonům svých svěřenců, až ohlas od jednoho rozhodčího ze Slovinska, kde Jiroutek v minulosti působil, potvrdil, že čeští skokani ztrácejí i v materiálním vybavení.

Vývojové středisko nahrazují kamery

„Říkal mi, ať se podívám, že Hlava má úplně nejmenší kombinézu ze všech,“ tlumočí Jiroutek. Lukáš Hlava přitom získal z jeho svěřenců letos zatím největší bodovou sbírku.

A tak začal trenér detailněji zkoumat, co na sebe navlékají reprezentanti velmocí jako Německo či Rakousko. „Jsme technicky založený sport, ale v Česku nemáme žádné vývojové středisko. Tak nezbývá než natáčet na video kromě svých kluků i ostatní, ideálně z několika stran a pak to rozebírat při projekci v hotelu,“ vypráví trenér.

Kombinézy? Přísně střežené tajemství

Dostat informace z kolegů u ostatních reprezentací? Vyloučeno. „O kombinézách vám nikdo nic neprozradí ani po lahvi whisky,“ ujišťuje, že materiální know-how je přísně střežené tajemství.

Na Turné už si jeho svěřenci odvezli i nové kombinézy. Jedny od slovinského výrobce, další chystá bývalý skokan Michal Doležal v dílně se svoji maminkou. Finální úpravy jsou ale na Jiroutkovi.

Šije do půl druhé

„V noci před závodem budu šít tak do půl druhé. Naměřit a upravit to přesně na míru, abychom byli na hranici reglementu, je nejtěžší. Zvlášť pro mě jako pro trenéra, který se naučil šít před rokem a půl,“ povzdechne si kouč a může jen závidět třeba Rakušanům.

„Tam mají jen na vývoj kombinéz dva až tři lidi a sto tisíc eur. My jsme v celém realizačním týmu tři. Fyzioterapeut se stará o kluky, druhý trenér Radek Žídek o lyže a já po večerech o šicí stroj,“ dodává.

Reklama

Související témata: