Hlavní obsah

Kraus se na sjezdovkách bojí jen o dceru. A se servismanem už si ho nepletou

Před deseti lety byl panem Neporazitelným. V tehdy nové disciplíně skikrosu měl patent na vítězství, sbíral jedno za druhým. Sport se od té doby stal olympijským, konkurence výrazně vzrostla, ale Tomáš Kraus posílá soupeřům i nové sezóně varování: Pořád se mnou počítejte.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Skikrosař Tomáš Kraus.

Článek

Téměř po dvou letech jste jel minulou sobotu v italském Innichenu finále závodu Světového poháru. Bylo to velké povzbuzení?

Určitě, nejen výsledek, ale i způsob, jakým jsem jezdil. Celé léto jsem makal s ještě větší energií než v minulých letech a tělo to vydrželo.

Před sezónou jste si chtěl sjednat respekt u mladých soupeřů. To se asi brzy povedlo.

Když jde s vámi někdo na start, je důležité, jak vás vnímá. Pokud vás bere jako jednoho z davu, je to blbý. Když jako někoho, s kým bude mít hodně práce, je to dobré.

Poslední roky už vás brali jako jednoho z davu?

Občas mi to vycházelo líp, občas hůř a speciálně ti mladí už nedohlédnou tak daleko do historie. Určitě mě nebrali tak, že v jízdách se mnou jedou jen o druhé místo. Teď se to mění, v posledních třech závodech jsem získal několik cenných skalpů a soupeři to vnímají.

Ale i když přijde do skikrosu někdo nový, asi ví, s kým má ve vašem případě tu čest.

Ne vždy. Letos přišel jeden nový Ital a namluvili mu, že můj servisman jsem já. Ten servisman si dal před závodem pivo, netrénoval, jen nám zvedal branku a Ital pořád chodil a říkal si, že to není možný. Oni ho pořád hecovali: „Počkej, až ho uvidíš na startu.“ Asi měsíc v tom žil. (úsměv)

Zvýšila se rok před olympiádou v Soči kvalita konkurence?

Zhušťuje se to. Vloni mohlo vyhrát třicet lidí, teď jich je čtyřicet. Když jsme začínali, bylo nás tak deset. Ale to je vývoj.

Změnilo se něco v bezpečnosti závodů po loňské tragické smrti Kanaďana Zoricice?

Organizátoři dávají větší pozor, aby nevznikaly nebezpečné situace. Jinak se jezdí stejně.

V březnu vám bude 39 let, mění se u vás se s věkem vnímaní nebezpečných momentů?

Asi ne. Jen mi vadí, když dcera Lucinka jezdí z kopce jako blázen. (úsměv)

Reklama