Hlavní obsah

Stisknutí červeného knoflíku? Recept jen pro odolné skokany

Praha

Na přepočty síly a směru větru už si příznivci skoků na lyžích zvykli, v letošní sezóně ale bitvy o vítězství významně ovlivňuje ještě nový prvek: tzv. červený knoflík. Právě ten dává trenérům šanci výrazně vstoupit do hry a vedle dobrého odrazu či skvělého stylu rázem šance skokanů ovlivňuje také taktika.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nor Anders Jacobsen i s pomocí skoků ze zkráceného nájezdu vládne Turné čtyř můstků

Článek

Stisknutím tlačítka dává trenér signál nahoru na můstek, že závodník bude skákat z nižšího nájezdu, za což samozřejmě dostane patřičnou bodovou kompenzaci. „Toto pravidlo bylo zavedeno pro zvýšení bezpečnosti, ale je z něj také zajímavá taktická varianta. Trenér, který ji použije, ale jde do velkého rizika,“ tvrdí ředitel skokanských závodů FIS Walter Hofer.

Norům novinka svědčí

Příkladně zatím nové pravidlo využívá třeba rakouský kouč norských skokanů Alexander Stöckl, který se nebojí snížit nájezd i o dvě okna a jeho svěřenci v čele s lídrem Andersem Jacobsenem jsou zatím nejpříjemnějším překvapením na Turné čtyř můstků.

Často ale přineslo stisknutí červeného tlačítka více škody než užitku. „Poprvé jsem ho viděl dobře využité u Koflera, jemuž pomohlo porazit Stocha v Engelbergu,“ říká trenér českých skokanů David Jiroutek.

Češi zatím pravidla nevyužili

„Jinak to mělo spíš negativní dopady. Než se lavička dá dolů, vítr se může změnit, navíc to lze využít jen u závodníků, kteří na tom jsou výkonnostně a psychicky tak dobře, že je změna nerozhodí a nevyvede z předskokové koncentrace,“ popisuje Jiroutek, jenž zatím během sezóny možnost snížení nájezdu nevyužil. „Teď nejsme tak daleko, abychom si to mohli dovolit. Ale když k tomu budou optimální podmínky, dovedu si to představit,“ připouští.

Však jsou také s užíváním novinky v pravidlech ostražití i trenéři skokanských velmocí. „Dá se k tomu sáhnout jen, když jste přesvědčeni, že skokan na můstku má v sobě víru, že skočí daleko i z kratšího nájezdu,“ zdůrazňuje trenér rakouského týmu Alexander Pointner.

Reklama