Hlavní obsah

Hellnerovi jsem zpočátku moc nepomohl, omlouval se ztuhlý Bauer. Na Tour ale drží osmé místo

Pětatřicet kilometrů těžké dřiny a ve výsledku ztráta cenných sekund. To je výsledek Lukáše Bauera ze čtvrté etapy Tour de Ski. Bruslařského laufu z Cortiny do Toblachu, na nějž vyráželi lyžaři s odstupy z předchozího průběhu. Nejlepší Čech dojel osmý, na vedoucího – jímž bude nyní Nor Northug – najel devět vteřin, ale vinou bonifikace nejrychlejší trojice jich patnáct zase ztratil.

Lukáš Bauer

Článek

„Bylo mi hrozně od začátku. Hellner, se kterým jsme se bavili už den předem, nasadil tempo. Po pátém kilometru jsme stáhli skoro půl minuty. A já už si jen říkal, jak to dál vydržím," popisoval.

„Od šestého do dvanáctého jsem měl krizi a cítil, že každým krokem ztrácím a pak dalšími deseti musím ten jeden dotahovat. Viděl jsem to černě, ale pak se z toho dostal. Třikrát mě požádali o střídání, musel jsem s díky odmítnout. Ale těsně před vrcholem už jsem střídal, co to šlo. Směrem dolů bylo potřeba nezaváhat. Musel se dojíždět balík vždycky po střídání ze špice. Neodpočinul jsem si vůbec. Hellner byl v cíli trochu rozmrzelý, že jsme mu víc nepomohli, ale zkrátka to víc nešlo," vyprávěl dál.

Jakš skončil s antibiotiky

Bauer tedy zůstává osmý se ztrátou 1:42 minuty. Razým se posunul na 38. příčku a má odstup lehce přes šest minut na čelo, Magál je 49. s nepatrně větší ztrátou. Bohužel ráno před startem odstoupil druhý nejlepší Čech Martin Jakš z 15. místa. Spolu s ním ukončilo Tour dalších šestnáct borců, převážně sprinterů, chystajících se na Světový pohár do Liberce.

Jakšovi stopku vystavila angína a sedmidenní antibiotika. „Už na soustředění v Tauplitz jsem cucal bonbóny proti bolení v krku. V Oberhofu se to po špatném počasí a únavě rozjelo. Tady jsem se těšil, udělalo se hezky, ale směrem k mistrovství světa jsme raději zvolili doléčení," řekl smutně z auta už cestou domů do Prášil.

Bauer vyhlíží páté místo

Na čele se brzy sjela pětice, kde mocně tahali Rusové Vylegžanin s Legkovem. Ještě před vrcholem v Cimabauche a tunely ve skalách odpadl Kanaďan Harvey. Brzy ho pohltila Bauerova skupina, vedená Hellnerem. Její odstup však narůstal, stáhnout ho dokázali až v závěrečném klesání. Finiš si uhlídal včasným zaujetím pozice Northug a dostal se do čela průběžného pořadí.

„Odstupy přední skupiny jsme věděli. Zezadu ani ne," doplňoval Bauer. Potěšilo ho brzké stažení Černousova, ale pak musel zůstávat ve střehu při vzpomínce na kolizi z loňska, která ho se stejným mužem na stejné trati stála ztrátu nadějí na stupně vítězů. „Dával jsem si pozor, naštěstí se nic nenastalo," přiznal Bauer.

Zatím odolal i útoku Jakšových bakterií. „Do Švýcarska jsem s ním bydlel, pak jsem už raději seděl u vedlejšího stolu i při jídle. Ale zatím se držím obdivuhodně, nemám obavy, že bych něco chytil."

Tour de Ski pokračuje v pátek 5 km muži a 3 km ženy klasicky na stadiónu v Toblachu. Jako vždy vysílá Eurosport od 11.15.

„Naložilo nám to hodně únavy. Zezadu nás sice stáhli, ale my stáhli Harveye a Černousova. Pátý místo se přiblížilo. Jenže krátká trať je zrádná, dávají se bonifikace. Uvidíme, co se stane, jak se kdo „vyšil". Do konce zbývají tři etapy, sobotní bude asi nejdůležitější, je tam hodně bonifikací," dodal Bauer.

Reklama