Hlavní obsah

Biatlonistky bez Soukalové byly ve štafetě v Oberhofu jedenácté

Oberhof

Oslabená sestava českých biatlonistek bez doléčující se Gabriely Soukalové skončila ve štafetě Světového poháru v Oberhofu jedenáctá. Veronika Vítková sice vyhrála úvodní úsek, ale Veronika Zvařičová, Jitka Landová i debutující Kristýna Černá krok s elitou neudržely, navíc Landová po pádu skončila v nemocnici. V těžkých podmínkách v mlze a dešti vyhrály Ukrajinky o 46 sekund před týmem Francie, třetí byly domácí Němky.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Biatlonistka Vita Semerenková z Ukrajiny se raduje z triumfu v závodu štafet na SP Oberhofu.

Článek

Soukalovou, která před Vánoci zazářila v Pokljuce, byla třikrát na pódiu a v průběžném hodnocení SP drží druhé místo, skolila během svátků nemoc. Celý program v Oberhofu proto po léčbě antibiotiky vynechá. Před únorovým mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě jsou na programu ještě závody v Ruhpoldingu a Anterselvě.

Při absenci Soukalové rozjela štafetový závod výborně Vítková a po jediném dobití předala jako první před Polskem a Německem. Zvařičová se propadla na sedmé místo, na třetím úseku se pak Landová ocitla stejně jako řada soupeřek při náročném sjezdu na zemi a následně po chybě při stojce musela na trestné kolo. Po závodu odjela do nemocnice s podezřením na otřes mozku a zůstane v ní minimálně den. Navíc má pohmožděný prst na ruce. Devatenáctiletá finišmanka Černá se v elitní desítce neudržela.

"Věděla jsem, že sjezdy jsou tady nebezpečné. Proto jsem se snažila od začátku držet na špici," popsala taktiku Vítková. Se svým výkonem byla hodně spokojená. "Nikdy jsem ještě nepředávala z prvního místa a nečekala jsem, že by se mi to mohlo povést právě tady. O to větší mám radost," dodala.

Čtyřiadvacetiletou rodačku z Jilemnice chválil i trenér Jindřich Šikola. "Holky to lépe rozjeté mít nemohly. Už na prvním úseku se vytvořily velké rozestupy. Začal jsem věřit v osmé místo," přiznal.

Starosti mu však přidělal zdravotní stav Landové, jež se při těžkém pádu udeřila do hlavy a zlomila pažbu. "Jitku po závodě hodně bolela hlava a odjela na vyšetření s podezřením na otřes mozku. Hlavně si přejeme, aby byla v pořádku, zdravá," řekl Šikola.

České biatlonistky tak zopakovaly v Oberhofu loňské 11. místo, střelbu ale měly špatnou - jedno trestné kolo a 15 dobíjení. Zklamané byly před rokem nejlepší Rusky, jež dnes skončily až páté, vítězný pocit si tentokrát prožilo ukrajinské kvarteto Julia Džymová, Valj a Vita Semerenkovy a Olena Pidhrušná.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Ukrajina (Džymová, Valj Semerenková, Pidhrušná, Vita Semerenková) 1:20:16,1 (0 trestných kol + 5 dobíjení)
2. Francie (Brunetová, Bescondová, Boilleyová, Dorinová-Habertová) -45,9 (0+4)
3. Německo (Bachmannová, Gössnerová, Hildebrandová, Horchlerová) -1:47,3 (2+8)
4. Norsko -2:11,9 (3+11)
5. Rusko -2:53,5 (2+11)
6. Itálie -3:27,4 (0+10)
...
11. ČR (Vítková, Zvařičová, Landová, Černá) dostižena (1+15)

Reklama