Hlavní obsah

Teplo ani déšť liberecké sprinty nezhatí, spásou jsou zásoby sněhu

Praha

Nebude to asi pohled jak ze zimní pohádky, ale okruh pro víkendové závody Světového poháru v běhu na lyžích se podaří v Liberci připravit. Vysoké teploty a četné srážky se staly pro organizátory téměř ničivou kombinací, ale zásoby sněhu a příznivější předpověď na závěr týdne konání akce pomohly zachránit.

Foto: SLČR

Takto se radoval Dušan Kožíšek v Liberci před dvěma lety, letos má další šanci na úspěch.

Článek

S oblevou se sprinterské závody SP ve Vesci potýkaly už před dvěma lety. „Tentokrát byla ještě větší, k tomu teplý vítr, počasí se snad spiklo,“ povzdechl si výkonný ředitel závodu Oto Linhart.

Kratší okruh, lepší atmosféra

Právě po předloňských zkušenostech ale pořadatelé naplno využili dnů, kdy mrzlo. „Zásoby máme dostatečné a sníh už se rozváží na trať,“ řekl Linhart s tím, že přírodní sníh z vyšších poloh navážen nebude. Celkem bylo nastříkáno přes 50 000 kubických metrů, náklady na výrobu sněhu se pohybují v řádech statisíců.

Původně organizátoři plánovali delší trať, ale zajistit se podaří alespoň 800 m dlouhý okruh, který sprinteři absolvují dvakrát. „Pro závodníky je to lepší, protože se dostane k trati víc diváků, a tím bude lepší i atmosféra,“ uvítal zkrácení ředitel běžeckého úseku svazu Čestmír Skrbek.

Björgenová nepřijede

V sobotu závodí jednotlivci, v neděli dvojice. Většina hvězd, které mají za sebou vyčerpávající Tour de Ski, bude v Liberci absentovat. Podle organizátorů se mohla představit trojnásobná olympijská vítězka Marit Björgenová z Norska, která Tour kvůli srdeční arytmii vynechala, ale v norské nominaci není a za místo svého návratu označila až závody v La Clusaz o týden později.

Před dvěma lety na domácí půdě zazářil třetím místem Dušan Kožíšek. „Ale letos se jede klasicky a forma není optimální,“ přiznal. Větší naděje by mohl mít v neděli společně s Alešem Razýmem, o startu Martina Jakše se podle jeho zdravotního stavu rozhodne v úterý.

„Škoda, že tratě ve Vesci ještě nejsou připravené, takže na nich stihneme jen jeden trénink a výhoda domácího prostředí tím nebude tak velká,“ mrzelo Kožíška, jenž bydlí nedaleko od Vesce.

Reklama