Hlavní obsah

Liberec přilákal i olympijskou vítězku. Na Ski Sprint dorazí Justyna Kowalczyková

Veronika Kramlová

Přípravy vrcholí. Závody FIS Světového poháru Ski Sprint Liberec se uskuteční již tento víkend a na startu bude ještě o jednu hvězdu víc. Přihlásila se totiž i čtyřnásobná vítězka Tour de Ski polská běžkyně Justyna Kowalczyková.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková se představí v Liberci

Článek
Fotogalerie

Justyna Kowalczyková, která před pár dny ovládla Tour de Ski se nakonec rozhodla, že místo odpočinku zamíří na další závody. Devětadvacetiletá Polka patří v současnosti k nejlepším světovým lyžařkám. Ve své bohaté sbírce má čtyři olympijské medaile – jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové. Ze světových šampionátu si přivezla medailí už šest. Vedoucí žena Světového poháru tak bude největší soupeřkou dalších dvou favoritek – Norek Maiken Caspersen Falladové a Ingvild Flugstad Östbergové.

Mezi muži by se o vítězství měli poprat Švédové Emil Jönsson a Teodor Peterson. O skvělé umístění se ale chce pokusit také největší česká naděje Dušan Kožíšek, který zde při Ski Sprintu Liberec 2011 vybojoval senzační třetí místo.

Vstupenky stále v prodeji

Ačkoliv počasí bylo proti, organizátoři dokázali nachystat trať ze zásob sněhu, které předem připravili. Trať bude přes 800m dlouhá a sprinteři ji pojedou dvakrát. Ženy nakonec absolvují 1575m a muži 1699m. Pořadatelé i závodníci doufají, že do Liberce přijede co nejvíce fanoušků, kteří vytvoří skvělou atmosféru jako před dvěma roky. Vstupenky jsou stále ještě k dispozici v síti Eventim a budou v prodeji i na místě akce.

Denní vstupné pro jednu osobu vyjde na 150 korun, pro rodinu (2 dospělí + 2 děti) na 250 korun. Na celý víkend stojí vstupenka pro jednoho 250 korun, pro rodinu (2+2) 400 Kč. Navíc účastníci Jizerské padesátky, která se koná ve stejném termínu, mají 30% slevu stejně jako členové svazu. Kyvadlová doprava zdarma

A protože se jedná o prestižní událost a všichni si přejí velkou návštěvnost, připravilo město Liberec ve spolupráci s dopravním podnikem opatření k usnadnění dopravy na místo a zpět. Během obou víkendových dnů budou mezi jedenáctou a sedmnáctou hodinou posíleny linky 13, 24 a 26 (budou ale označeny pouze číslem 24), které zastávkou Vesec – U Střediska projíždějí.

Toto opatření se bude týkat pouze části trasy, a to mezi terminálem MHD Fügnerova a konečnou stanicí Doubí sídliště. V těsné blízkosti MHD zastávky Vesec - U Střediska pak bude připravena kyvadlová doprava, která diváky pohodlně a zdarma dopraví na parkoviště u hřbitova a po skončení závodu zpět na linky MHD. Pro diváky, kteří na akci přijedou autem, bude připraveno parkoviště (kapacita cca 220 osobních automobilů).

Příjezd autem bude možný pouze přes kruhový objezd ve Vesci ulicí Ke sportovnímu areálu. Pro fanoušky je z Jizerské padesátky na Ski Sprint do Liberce připravena kyvadlovka Kyvadlová doprava bude připravena také pro fanoušky, kteří ještě před Ski Sprintem zamíří na Jizerskou padesátku. Doprava bude navazovat na shuttle z Bedřichova, který končí na zastávce Liberec – Poliklinika, odtud budou diváci zdarma dopraveni až na parkoviště u hřbitova.

Navíc ti, kteří se prokáží číslem ze sobotního nebo nedělního závodu, dostanou slevu 30% na vstupenku. V sobotu 12. ledna jsou na programu od 12:15 sprinty mužů a žen, které se poběží klasicky. V neděli 13. ledna od 12:30 pak týmové sprinty volnou technikou.

Oba závody bude vysílat Česká televize a Eurosport.

Další informace o akci najdete na stránkách www.skisprint.cz, www.czech-ski.com a facebooku Svazu lyžařů ČR.

Reklama