Hlavní obsah

Nadšené poznání a zkušenosti, ale i dobrý trénink aneb liberecký sprint běžců na lyžích očima dalších Čechů

Liberec

Nejen elitní formace, ale i další čeští účastníci si užili start na Světovém poháru v Liberci. A věří, že zkušenost přetaví do úspěšných výsledků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Spokojená Eva Vrabcová-Nývltová

Článek

První ženská dvojka v pouze opět jednookruhovém závodě (800 metrů) do finále neprošla. Eva Vrabcová-Nývltová to komentovala: „Na postup to sice nestačilo, ale už jsem se cítila líp, vydržely jsme dvě kola v kontaktu. Kája pak přivezla deset vteřin odstupu a to se těžko dotahovalo. Ale věřím, že to Karolíně (Grohové, pozn. red.) vyjde nominovat se na mistrovství světa do Val di Fiemme tady ze šampionátu mladých v Liberci."

Křest ve světovém poháru si odbyla dvojice 19letých nadějí Petra Nováková a Lucie Charvátová. „Estonky jsme měly na dohled. Ale nevyšlo to o kousek, ta cílová rovinka byla strašně dlouhá," hodnotila odstup na 11. příčce. „Okolí jsem ani nevnímala, soustředila jsem se sama na sebe. Je to obrovská motivace tohle zažít, vidět úplně jiný přístup servisu, diváků i celého zázemí. Uvidím, zda využiju zkušenost na mistrovství světa juniorů."

Na stejné pozici, ovšem s více než půlminutovou ztrátou, skončila v druhé jízdě Sandra Schützová s Ludmilou Horkou.

Magál našel přemožitele

Liberec jak hlavní město světového běhu na lyžích si o víkendu užil Jiří Magál. V pátek byl druhý na 30 km volně v rámci Jizerské 50 na Bedřichově, kde ve finiši podlehl Jiřímu Ročárkovi. „Bylo hodně nasněženo. Měl jsem sice náskok až čtyřicet vteřin, ale protahoval jsem to... Věřil jsem závěru, ale Jirka mně to nandal. Pamatuju si z Dukly, že to umí," vyprávěl.

Pak se Magál postavil i do nedělního týmového sprintu. „Dvě kola to byl pochod, pak za to vzali a už jsem to zezadu nemohl dotáhnout. Škoda, že se nejelo rychleji celou jízdu. Ale určitě lepší než jen trénink," říkal. Jeho slova potvrzuje fakt, že z první rozjížďky postoupily do finále jen dvě nejlepší dvojice, všech šest na čas šlo ze druhé.

„Jirka jezdil skvěle, držel to, na to že není žádný sprinter," pochvaloval si ho jeho o patnáct let mladší parťák Daniel Máka, naopak specialista. Byť skončili jedenáctí s odstupem na Finy Strandvalla s Jylhäem před nimi. „Ze začátku se jelo volněji, ale pak tuhly nohy. Lyže jsme měli perfektní," dodal další z členů liberecké Dukly.

Horčička zlomil hůlku

Jiří Horčička vypadal po čase docela spokojeně. „Těšil jsem se. jak si to zkusím. Hned na startu jsem ale zlomil hůlku, pak Honzovi (jeho partner Šrail, pozn. red.) vykopli vázání a ujela mu lyže. Musel jsem jet na krev, abych dotáhl ztrátu, pak jsem se držel a ve třetí jízdě už na to neměl. Ale cítím se zase jako závodník a doufám, že mi to vyjde na třiadvacítkách tady v Liberci," komentoval výkon, který znamenal 12. místo. I Horčička má před sebou ještě perspektivu účasti na světovém šampionátu ve Val di Fiemme.

Čtvrtou dvojici tvořil Ondřej Horyna s Janem Bartoněm, v jejich rozjížďce s Razýmem a Kožíškem dojeli po potížích čtrnáctí. Za nimi skončili jen Francouzi Miranda s Darragonem, kteří odstoupili po drsném pádu druhého muže.

Reklama

Související témata: