Hlavní obsah

Sjezdařský seriál se rozjede v Americe

PRAHA

Na amerických svazích pokračuje na konci tohoto týdne Světový pohár v alpském lyžování. Je konec zkoušek a závodních prologů na ledovci. Až do března teď budou sjezdaři bojovat o body v nejprestižnějším lyžařském seriálu. Na delší dobu jej přeruší jen světový šampionátu v Bormiu. Výkvět českých slalomářek - včetně nejlepší Šárky Záhrobské - už zamířil do Aspenu.

Foto: REUTERS

Šárka Záhrobská by ráda navázala na předchozí slalomářské úspěchy i v obřím slalomu.

Článek

"Ještě jsme tam nebyli, neznám to tam, ale to nevadí, hlavně chceme jít zase kousek výš ve výsledcích," říká Petr Záhrobský, otec a trenér české jedničky. Toho zajímají hlavně dva víkendové slalomy.

"Chtěla bych ale pravidelně bodovat nejen ve slalomu," neskrývá plány na pokraji sezóny Záhrobská, v devatenácti ještě juniorka. Loni bodovala ve slalomu-speciál, nejlépe dopadla pátá.

Bedna je strašně daleko

V obřím slalomu se mezi 30 nejlepších prodrala jen jednou. A stupně vítězů? "Ta bedna je ještě strašně daleko," ví, jak perný boj ji čeká o případné další zlepšení. Od dob Charvátové by jeho dcera mohla být po téměř 20 letech první Češkou na stupních při sjezdařském SP.

V minulé sezóně se pětkrát vešla do první desítky (nejlépe pátá ve Zwieselu). V hodnocení její parádní discipliny byla desátá. Celkově skončila dvaatřicátá, což je nejlepší výsledek od 4. místa Charvátové v roce 1986.

Otec, šéf rodinného týmu, srší energií. "Chceme ve slalomu dosáhnout na hranici 400 bodů, to by znamenalo pozici, která by ve všech dalších disciplínách umožnila startovat hned za elitní třicítkou," naznačuje plány v obřím slalomu a také v super-G.

Martinovová se vrací po zranění

Z Čechů by na body mohly dosáhnout i Zakouřilová a Kurfürstová, které rovněž vyrazily za moře. Jen ve slalomu žen ale může reprezentace nasadit tři závodnice, jinak vždy zatím jediného zástupce. Tak tomu bude v pátečním úvodním dílu americké části seriálu - obřáku v Aspenu. Muži pokračují v kanadském Lake Louise rychlostními disciplínami.

Kdo dál vyrazil za moře? Gabriela Martinovová se vrací po těžkém zranění kolena z minulé zimy. Zkusí rychlostní disciplíny stejně jako Borek Zakouřil.

Bank, Záhrobský, Trejbal, Krýzl, ale i Hrstková se svým zatím promarněným talentem naopak počkají na závodní pokračování sezóny v Evropě. Bude šance se ukázat také doma. Muži budou mít před Vánocemi poprvé na českých svazích na programu závod Evropského poháru, "svěťák" žen bude k vidění ve Špindlerově Mlýně až za rok.

Hayer stále více zřejmě bude na úkor slalomu dávat přednost skikrosu.

Maierovi odešel sok do důchodu

Favorité seriálu? Rakušan Maier může neohroženě zářit. Do sportovního důchodu po 14 letech odešel jeho největší sok, krajan Eberharter. Herminátor bude útočit už na páté vítězství v SP, čímž by se vyrovnal Girardellimu z Lucemburska. K adeptům na přední příčky se počítá Američan Miller, vítěz prvního závodu v Söldenu, na kopce se po komplikacích vracejí norští veteráni Kjus a Aamodt.

Mezi ženami se čeká souboj Švédky Pärsonové, vítězky úvodního klání, s Chorvatkou Kosteličovou, která se podle všeho už definitivně uzdravila a měla by být v plné síle.

Vítězové SP 2003/04
Celkově: Maier (Rak.) - Pärsonová (Švéd.). Sjezd: Eberharter (Rak.) - Götschlová (Rak.). Super-G: Maier (Rak.) - Götschlová (Rak.). Obří slalom: Miller (USA) - Pärsonová (Švéd.). Slalom: Schönfelder (Rak.) - Pärsonová (Švéd.).

Reklama