Hlavní obsah

Už se na skoky vykašli, slýchal Matura. Vydržel a teď je českou jedničkou

Praha

Může se titulovat jako česká skokanská jednička současnosti. Ve 32 letech zažívá Jan Matura nejlepší sezónu kariéry, kterou v neděli vyšperkoval šestým místem v polském Zakopaném. Lepší výsledek zažil jen před dvěma lety v Sapporu, kde byl čtvrtý.

Foto: Martin Malý

Jan Matura

Článek

Závody v Japonsku ale tradičně část špičky vynechává. Není čerstvý úspěch cennější?

Čtvrté místo je pořád výš, i tam jsem porazil skokany jako Malysz nebo Ammann, chyběl jen Schlierenzauer a někteří Norové. Ale srovnatelný výsledek to je, hlavně tím, že jsem konečně předvedl s kvalifikací tři dobré skoky, to se mi předtím povedlo málokdy.

V Sapporu se skáče o víkendu, těšíte se tam o to víc, že na něj máte dobré vzpomínky?

Určitě bych rád ve výsledcích z poslední doby pokračoval, ale v Japonsku se vždycky hodně točí vítr. Co vím, tak se tam nechystá jen Schlierenzauer, který byl teď nemocný, a Morgenstern, který se poslední dobou trápil. Zbytek uvidím na místě.

Čemu přičítáte svůj vzestup oproti závodu sezóny. Jen novým kombinézám?

Také. Výsledky jsou vyrovnané, v Ga-Pa jsem byl šestnáctý, chybělo půl metru a byl bych desátý. Chybějící metry pomohla nová kombinéza dorovnat, také jsem zapracoval na váze.

To jste asi během Vánoc moc nehodoval…

To k našemu sportu patří. Od začátku zimy jsem shodil kilo a půl. Kombinézy také nahrávají lehčím skokanům a já věděl, že po povedeném létě bych měl skákat dobře i v zimě.

To se teď daří, jak se cítíte jako česká jednička?

(úsměv) Tohle ve svých letech neřeším. Asi jí aktuálně jsem, ale důležitější jsou mé výsledky. Kdybych takhle skákal a byl česká čtyřka, vůbec mi to nevadí.

Vzpomenete si ještě někdy na období, kdy se vám dařilo výrazně méně, přišel jste na Dukle o úvazek a živil se jen z peněz, které si vyskáčete na závodech?

Určitě. Hodně lidí mě od skoků odrazovalo, ať se na to vykašlu, ale já pořád v koutku duše věděl, že jsem ještě nepředvedl, co ve mně je. Jsem rád, že se to potvrdilo.

Nikdy jste nebyl nalomený, že byste skákání opravdu nechal?

Samozřejmě přišly momenty, kdy jsem se na to chtěl vykašlat, aby člověk uživil rodinu. A když vás od skoků odrazují lidé, kteří se kolem nich pohybují, výsledky pořád nepřicházejí… Pak je to jen o vůli. Bylo to složité období, ale jsem rád, že jsem ho překonal.

Jak dlouho trvalo?

Asi tři čtvrtě roku. Pak se mi povedly závody v Harrachově, právě v Japonsku a bylo to dobré.

Už jste měl v hlavě i to, čemu byste se věnoval, kdybyste nechal skoků?

Asi bych se kolem nich pořád chtěl pohybovat, ale tak daleko jsem v úvahách nebyl.

Teď máte kariéru naplánovanou do olympiády v Soči?

To byl plán, že do her zkusím vydržet. A když se bude dařit a skákáním se uživím, klidně si to prodloužím. Ale jak rychle se ve skocích dostanete nahoru, tak rychle můžete být zase dole…

Reklama

Související témata: