Hlavní obsah

Běžci míří do La Clusaz. Místa, kde umějí těžit body

La Clusaz/Praha

La Clusaz ve francouzských Alpách by čeští běžci na lyžích mohli nazvat místem zaslíbeným. Nikdo z pětice reprezentantů, která ve čtvrtek odletěla do Ženevy a pak se přesunula do hor na víkendový Světový pohár, tady v individuálních startech neskončil bez bodu. Udrží skvělou sérii i teď? A přidají úspěšnou generálku štafety před mistrovstvím světa?

Foto: Lukáš Sacher

Lukáš Bauer při závodu SP v Gällivare.

Článek

Jede se 15 km (ženy 10 km) klasicky s hromadným startem. „Každý bod ze Světového poháru je úspěch, kromě Lukáše (Bauera), který myslí vždy výš, na desítku až stupně vítězů," říká trenér Miroslav Petrásek.

Tak jen pro pořádek: Bauer tu jel třikrát: 4., 5., 11., vždy volným stylem. Magál bodoval čtyřikrát, nejlíp šestý v roce 2004 a Jakš coby mladík dva starty = dvakrát na bodech. K tomu přidejte rok 2006 a šestého Koukala s desátým Šperlem na volné třicítce. Magie místa zkrátka funguje.

Štafeta tady zajela dvakrát sedmé a jednou šesté místo. „Bude to zase kvalitní závod, na kratších tratích (opět 4x 7,5 km) pojede se rychlejc. S osmým místem bych byl spokojený," dodává tentokrát kouč.

Ve Francii by měl postavit štafetu v sestavě pro mistrovství světa rozjezd Magál – klasik Bauer – bruslař Razým – finišman Jakš. Při prvním letošním pokusu v Gällivare kvarteto rozložily zdravotní potíže a skončilo (bez Jakše) třinácté.

V jaké formě jsou Češi po Tour de ski, sprintech a Jizerské 50? „Únavu už dost cítím, ale věřím, že tenhle závod ještě absolvuji kvalitně a pak už čeká speciální příprava k mistrovství světa," uvedl Lukáš Bauer.

„Laufy by neměly ohrozit jeho výkonnost pro světové poháry, tak jsme se dohodli," říká trenér. „Pokud bude chumelit, bude to v hromaďáku hodně těžké. Ale jakmile bude líp, má větší šanci." Jakš se vrací po antibiotikách, od neděle trénuje naplno. „Štafetu jede určitě. O sobotním startu se rozhodneme až na místě, ale rád bych, aby jel a rozzávodil se po pauze," plánuje Petrásek.

Razým by rád navázal na výborná představení ze začátku roku, do formy se dostává postupně i Magál, stejně jako Vrabcová-Nývltová. A Horyna si vyjel místo v červené skupině jako vedoucí závodník kontinentálního Slavic Cupu.

La Clusaz je místo ležící ve výšce okolo tisíce metrů. Narodilo se tu devět mistrů světa na běžkách včetně posledního Vittoze.

Jen před třemi lety tady v deváté etapě cyklistické Tour de France vypadl po dni volna Roman Kreuziger z elitní desítky. Takže pozor, Češi, trikolóra není zárukou...

Sledujte tradiční přímé přenosy se vstupy českých závodníků na Eurosportu – v sobotu ve 14 a v neděli ve 14.15.

Reklama

Související témata: