Hlavní obsah

Skokani na lyžích bojují s finským mrazem

Až při teplotách třicet stupňů pod nulou vstoupí v pátek ve finském Kuusamu do nové sezóny Světového poháru skokani na lyžích. Mezi světovou elitou se o dobrý start bude snažit i dvojice českých reprezentantů Jakub Janda a Jan Matura pod vedením slovinského trenéra Vasji Bajce.

Foto: Archiv

Ve finském Kuusamu vstoupí do Světového poháru i Jakub Janda.

Článek

Ve světě uznávaný Bajc převzal reprezentaci v létě a za základní cíl si pro začátek vytkl zvýšit počet 'placených' závodníků v SP. Matura se proto musí prodrat do padesátky pořadí SP. "Abychom mohli jet na Turné čtyř můstků a na mistrovství světa ve čtyřech," řekl Bajc v říjnu.

Janda má díky desátému místě v konečném pořadí letní Grand Prix zajištěn start v pátečním závodě, o účast tak musí ve čtvrteční kvalifikaci bojovat jen Matura. "Janda do patnáctky patří," míní šéf skokanského úseku Leoš Škoda. "Z naší strany jsme udělali maximum. Kluci měli v přípravě vše, co potřebovali, a mají super trenéra, kterého si moc pochvalují," uvedl Škoda.

Teplotní limit neznají

Skokani trénují v Kuusamu od úterý a snášejí teploty okolo minus šestnácti. Zatímco běžci mají limit a od minus dvaceti neběhají, skokani omezení neznají. "Záleží na jury a šéfovi skoků Walteru Hoferovi, jestli to pustí," řekl Janda. Skoky v mrazu nejsou pro závodníky v tenkých kombinézách příjemné. "Než skočíš, tak totálně promrzneš a není to tak kvalitní," dodal Janda.

Další čtveřice skokanů odjede na Kontinentální pohár do finských středisek Rovaniemi a Lahti. "Chceme vytvořit tlak béčka a juniorů na áčko. Reprezentace není pro nikoho uzavřena. Hlavní cíl je mistrovství světa 2009 v Liberci," konstatoval Škoda.

Favoritem Malysz

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) omezila pomocí indexu tělesné hmotnosti BMI maximální délku lyží skokanů, což stanovuje tabulka. Pokud kontrola odhalí, že mají závodníci příliš dlouhé lyže, budou diskvalifikováni. Například závodník vážící 65 kilogramů, může mít 'skočky' dlouhé maximálně 263 cm. "Skokani se mohou svobodně rozhodnout, jakou váhu budou mít," řekl Hofer.

Favoritem Světového poháru je vítěz letního seriálu Adam Malysz, který po minulé zimní sezóně zcela vyměnil realizační tým i značku lyží. Výhru v SP obhajuje Fin Janne Ahonen, k aspirantům na čelní pozice patří Norové v čele s Roarem Ljökelsöyem. Odborníci počítají i s rakouským mladíkem Thomasem Morgensternem.

Sezóna se bude muset obejít bez jedné z hvězd předchozích let. Němec Sven Hannawald má psychické problémy a místo na skokanské můstky chodí na terapie. Němci řešili i další problémy a v létě nečekaně propustili šéftrenéra Wolfganga Steierta, kterého nahradil jeho asistent Peter Rohwein.

Program SP ve skoku na lyžích
26. - 27. listopaduKuusamo (Fin.)
4. - 5. prosinecTrondheim (Nor.)
11. - 12. prosinceHarrachov
18. - 19. prosinceEngelberg (Švýc.)
29. prosinceOberstdorf (Něm.) - Turné čtyř můstků
1. lednaGarmisch-Partenkirchen (Něm.) - Turné čtyř můstků
3. lednaInnsbruck (Rak.) - Turné čtyř můstků
6. lednaBischofshofen (Rak.) - Turné čtyř můstků
8.- 9. lednaWillingen (Něm.)
15.- 16. lednaBad Mitterndorf (Rak.) - lety na lyžích
22.- 23. lednaTitisee-Neustadt (Něm.)
29.- 30. lednaZakopané (Pol.)
5.- 6. únoraSapporo (Jap.)
11.- 12. únoraPragelato (It.)
5.- 6. březnaLahti (Fin.)
9. březnaKuopio (Fin.)
11. březnaLillehammer (Nor.)
13. březnaOslo (Nor.)
19.- 20. březnaPlanica (Slovin.) - lety na lyžích

Reklama

Související témata: