Hlavní obsah

Svan, Veerpalu nebo Northug. Na libereckém šampionátu lyžařů se představí známá jména

Tomáš Nohejl

Tahle příjmení už z lyžařského světa jistě znáte. Křestní jména možná ještě ne. A tváře zcela pravděpodobně už vůbec. Na juniorském šampionátu v Liberci mají příští týden velkou šanci učinit kroky k nápravě. Zaměřte se ve stopě na můstku na nositele slavných jmen.

Foto: SL ČR

Neviděli jste bráchu? Slavný norský běžec Petter Northug si nenechá ujít výkony svého mladšího bratra Thomase na MSJ v Liberci.

Článek

Synové a dcery...

Julia Svanová (Švédsko) – 20 let, běh na lyžích: Dcera fenomenálního běžce z osmdesátých let minulého století Gundeho Svana, jenž se stal v Sarajevu 1984 a Calgary 1988 čtyřnásobným olympijským vítězem a v letech 1985 - 1991 také sedminásobným mistrem světa. A přispěl k rozvoji volného stylu. Pamatujete, jak to zkoušel s jednou dlouhou holí? Holčina už vyhrála klasickou pětku FIS v Idre.

Andreas Veerpalu (Estonsko) – 18 let, běh na lyžích: Syn nejlepšího lyžaře své země všech dob Andruse Veerpalua, dvojnásobného olympijského vítěze v běhu na 15 km klasicky ze Salt Lake City 2002 i Turína 2006 a dvojnásobného světového šampióna 2001 a 2009. Ten připravil dvakrát Lukáše Bauera o zlato a svoji kariéru skončil dopingovým nálezem. U jeho vizitky na webu FIS bliká výstražný červený kartonek.

Teresa Stadloberová (Rakousko) – 19 let, běh na lyžích: Dcera běžce Aloise Stadlobera, jenž zazářil v roce 1999 na domácích tratích při mistrovství světa v Ramsau a dobyl zlato ve štafetě i druhé místo na 10 km. Pak dělal i spolukomentátora na rakouské státní televizi ÖRF.

Federico Cecon (Itálie) – 18 let, skok na lyžích: Syn nejslavnějšího italského skokana všech dob Roberta Cecona, jenž si vyskákal dvakrát bronzovou medaili na mistrovství světa 1992 (v Harrachově) a 1994 v letech na lyžích. Dělá trenéra a taky hodně kamarádí s českými bratry Jiroutky.

Filip Sakala (Česko) – 16 let, skoky na lyžích: Syn Jaroslava Sakaly, který se stal v roce 1994 v Planici světovým šampiónem v letech na lyžích a navíc je majitelem tří medailí z mistrovství světa a olympijského bronzu z roku 1992. Táta žil s maminkou Vlaďky Pustkové, kterou také společně s Filipem trénoval. Nyní působí ve Slovinsku.

Daniel Máka (Česko) – 21 let, běh na lyžích: Syn sdruženáře Františka Máky, člena dvou olympijských štafet 1992 a 94 a také šestého na mistrovství světa ve Val di Fiemme 1991. Dan je spíš sprinter, dokázal vyhrát první ročník českého Nordixu, skikrosu na běžkách na Božím Daru a pak i světové finále v Davosu, kde porazil i Northuga. Anebo byl třetí ve Slavic Cupu na Štrbském Plese.

Tomáš Portyk (Česko) – 17 let, severská kombinace: Jeho táta Tomáš Portyk skákal v éře Sakaly a spol., dotáhl to ke čtyřem startům ve světovém poháru. Teď ho vede jako trenér i správce skokanského areálu v Lomnici nad Popelkou. Synek chce ukázat kvalitu olympijského vítěze (mládeže) z Innsbrucku 2012.

...bratři a sestry

Thomas Northug (Norsko) – 22 let, běh na lyžích: Je o čtyři roky mladším bratrem současné běžecké superstar Pettera Northuga. Také Thomas je velký talent a v Hinterzartenu 2010 se stal dvojnásobným mistrem světa juniorů. V Liberci už závodil na Světových pohárech.

Gianluca Cologna (Švýcarsko) – 22 let, běh na lyžích: O čtyři roky nladší bratr Daria Cologni zatím na své výraznější úspěchy čeká. Třikrát startoval na mistrovství světa juniorů a loni poprvé na šampionátu do 23 let.

Ronan Lamy Chappuis (Francie) – 19 let, skoky na lyžích: O sedm let mladší bratranec suveréna Světového poháru v severské kombinaci Jasona Lamy Chappuise. Za svůj sport si zatím vybral skoky na lyžích, ale Jason také dlouho váhal, zda bude skokan nebo sdruženář.

Cene Prevc (Slovinsko) – 16 let, skoky na lyžích: O čtyři roky mladší bratr skokana na lyžích Petra Prevce, který už je několik sezon hvězdou světového poháru mužů a z mistrovství světa 2011 má bronz v soutěži družstev.

Grzegorz Mietus (Polsko) – 19 let, skoky na lyžích: O dva roky starší bratr Krzysztof Mietus už také pravidelně startuje ve světovém poháru. Oba sourozence spojuje zisk stejné medaile – bronzu z mistrovství světa juniorů v soutěži družstev: Krzysztof ji získal o rok dříve v Zakopaném 2008.

Stačí zalistovat napěchovanými startovními listinami a další zajímavá jména určitě najdete. Anebo se rovnou přijeďte podívat do Vesce a pod Ještěd.

Reklama