Hlavní obsah

Synovi posílal peníze, aby mu pomohl přežít. Teď Maturův otec slzel štěstím

Michal OsobaPrávo
Aktualizováno

Když skokan na lyžích Jan Matura po víkendových senzačních triumfech v závodech Světového poháru opakovaně vyzdvihával přínos své rodiny, nešlo o klasické „oscarové“ děkování. Jen jeho nejbližší vědí, jak trnitá byla cesta na skokanský vrchol.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Skokan na lyžích Jan Matura oslavuje svůj triumf v japonském Sapporu.

Článek
Fotogalerie

Třiapadesátiletý Luděk Matura prožíval sobotní závod u televize, v neděli lovil obrázky z triumfu svého syna ze Sappora po internetu.„To byl životní zážitek. Říkal jsem si, že na stupních vítězů by jednou mohl skončit. Ale aby dvakrát vyhrál? V to jsem ani nedoufal,“ přiznává.

Hlavou mu běžely třicet let staré momenty. „Vzpomněl jsem si, jak jsem Honzíka učil lyžovat, první jeho krůčky na sněhu. I slza ukápla,“ nezakrývá bývalý reprezentační kouč.

Skoky mu rozmlouval

Hned se mu vybavilo i psychicky nesmírně náročné období před necelými třemi lety. „Ztrácel jsem manželku. Jezdil jsem za ní do Prahy na hematologii, do toho Honzovi sebrali na Dukle úvazek. Poslal jsem mu 30 000 korun, aby vůbec přežil,“ vzpomíná Luděk Matura.

I když synovými lyžařskými úspěchy vždy žil a všemožně ho podporoval, tehdy už se také přikláněl k tomu, aby skokanský svět opustil. „Byl jsem skeptický. Čekali s manželkou kluka, neměl ani korunu, byla totální krize. Říkal jsem mu, ať si něco najde v Liberci a postará se o rodinu,“ vypráví Matura.

Štve ho podraz

Dodnes obdivuje synovu zarputilost. „Nechápu, že s tím nesekl a proplácal se tím obdobím. To už člověk musí ten sport vážně milovat,“ popisuje. „Zvlášť, když mu takhle házeli klacky pod nohy,“ nemůže se smířit s přístupem liberecké Dukly.

Na mistrovství světa v Oslu 2011 nebyl Jan Matura trenérem Davidem Jiroutkem nominován do individuálního závodu. Když se pak úspěšně představil v soutěži družstev, do kamer ukázal na rukavicích nápis „Mlýny melou“. Bylo jasné, komu je vzkaz adresován.

Skokan minulost neřeší

„To byl podraz prvního stupně. Na Dukle se totiž aspoň v minulosti posuzovaly výsledky právě podle mistrovství světa a olympiády. A Jiroutek Honzu nepustil do závodu, i když v tréninku skákal nejdál. Dukla mu vlastně vzkázala, ať táhne,“ zlobí se Luděk Matura.

Jeho syn je už dnes smířlivější. „Pro mě to jsou staré křivdy, kterými už se nezabývám. Já se soustředím na to, abych co nejlépe skákal, a tyhle záležitosti jsou pro mě minulostí," ujišťuje.

Pomohl i dopis

Na aktuálním vzestupu výkonnosti svého syna má Luděk Matura i funkcionářský podíl. Už po mistrovství světa v roce 2003, kde byl jako manažer úseku skoků, napsal na lyžařskou federaci FIS dopis.

„Vadilo mi, jak jsou zvýhodněni kluci, kteří mají 54 kilo proti těm o deset kilo těžším. Napsal jsem, ať s tím něco dělají, protože je nespravedlivé, že může vyhrát skokan, který v podstatě nic neumí a jen je lehký. Prý se tím dopisem zabývali a pak pomalu začaly přicházet změny,“ říká Luděk Matura.

A úpravy pravidel v čele se zúžením kombinéz před letošní sezónou pomohly dorovnat handicap skokanům s větší svalovou hmotou včetně právě Jana Matury.

Reklama

Související témata: