Hlavní obsah

Tomas Northug snil o medaili, ale skončil až jedenáctý. Nic moc, napsal mu slavnější bratr

Jan Exner

Jakmile se ve startovní listině závodu v běžeckém lyžování objeví jméno Northug, všichni fanoušci zbystří. Na mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování 2013 v Liberci však nepřijel slavný Petter, nýbrž mladší ze sourozenců Tomas Northug, který kráčí ve stopách slavného bratra.

Foto: SLČR

Norský běžec na lyžích Tomas Northug při MSJ v Liberci.

Článek

Prvním a zároveň posledním závodem dvaadvacetiletého Nora v Liberci byl úterní sprint klasickou technikou. „Sprint byl na tomto šampionátu mou jedinou disciplínou. Zítra odlétám domů, kde budu dále trénovat. Rád bych se totiž pokusil o nominaci na mistrovství světa v klasickém lyžování 2013 ve Val di Fiemme," sní mladší z bratrů.

V Liberci mířil vysoko, jeho cesta za ziskem medaile však skončila v semifinále. „V minulém týdnu jsem hodně trénoval, což se pravděpodobně podepsalo na mé, ne úplně nejlepší formě. V semifinále, z něhož jsem bohužel nepostoupil, jsem byl hodně pasivní, což se mi nakonec vymstilo," říká dvojnásobný juniorský mistr světa z Hinterzartenu z roku 2010, který nakonec obsadil ve Vesci 11. pozici.

„Však mi taky Petter hned po dojezdu poslal zprávu, ve které mi trochu vynadal," směje se Tomas při pohledu na svůj mobilní telefon, na kterém svítí zpráva od staršího bratra. „Před závodem jsme spolu mluvili. Dával mi nějaké taktické rady a snažil se mě povzbudit," vrací se Tomas v myšlenkách o pár hodin zpět.

I tak to bylo jeho nejlepší představení v Liberci. Ve Světovém poháru v roce 2011 tady byl volnou technikou osmnáctý, před týdnem klasicky třiatřicátý.

Jaký má mladá norská naděje vztah se svým o pět let starším bratrem a zároveň velkým vzorem Petterem Northugem? „Výborný," odpovídá okamžitě. „Lidé se mě často ptají na Pettera, jak spolu vycházíme, či jak se mi žije v jeho stínu. Já vám ale mohu upřímně říct, že žádný tlak necítím."

Oba bratři jsou velmi dobří přátelé. „Vždy, když se s Petterem vidíme, mluvíme spolu o všem možném. Někdy to navenek možná nevypadá, ale on je velký vtipálek a je s ním vždycky velká legrace," prozrazuje na svého bratra Tomas. „Problém je, že od září až do dubna se nevidíme skoro vůbec, protože Petter je v jednom kole. Až na pár společných závodů jsme v kontaktu jen přes telefon nebo internet," dodává.

„V letním období spolu ale hodně trénujeme. Často spolu diskutujeme o závodech a já se snažím naučit se od něho co nejvíce. Jednou bych chtěl být jako on," přeje si Tomas Northug.

Reklama