Hlavní obsah

Laufaři jedou: Řezáč vyhrál, Novák potřetí v desítce. Jen Koukal se trápí

Také dálkoví běžci, laufaři, drží českou vlajku vysoko v lyžařském světě. To potvrdil i víkendový 39. Dolomitenlauf v rakouském Obertilliachu, v němž nejprve Stanislav Řezáč a Martina Štursová vyhráli sobotní klasický závod.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč

Článek

„Dal jsem jim. Byl to dobrý trénink pro Marcialongu," říkal Řezáč, Král bílé stopy uplynulé sezóny, který se i po přestupu do norského týmu Xtra Personel koncentruje pouze na sérii Ski Classic.

V nedělním hlavním závodě volným bruslařským stylem udržel vítěznou italskou linii Sergio Bonaldi, mezi ženami se radovala Ruska Olga Michajlovová. Vysoký standard drží Petr Novák v barvách nového týmu Atlas. Osmé místo znamená třetí první desítku ve třetím závodě FIS Marathon Cupu, tím se nemůže chlubit zatím nikdo.

Zato Martin Koukal z iXmind týmu se stále trápí, osmnácté místo není pozice, z níž by se radoval. „Špatný, co si budeme namlouvat. Výkonnost neodpovídá tréninku. Jedu a když zrychlím, tak po dvou minutách tuhnu, strašně rychle, je to skoro na zastavení. Skupina jela spolu asi do dvacátého kilometru. Pak jsem skapal a jen se snažil, abych dojel do cíle nějak slušně..."

Koukal hledá příčiny krize

Mistr světa z padesátky v roce 2003 zůstal v Rakousku a mění program. „Řešíme to, prošel jsem si dnes doktory. Před Vánoci jsem měl střevní potíže, zřejmě něco zůstalo v těle a nastartovaly se špatné procesy. Trénuju, jím normálně, ale ztratil jsem čtyři kila váhy, samé svaly. Musím se dát do pořádku."

A jak se závod vyvíjel? Brzy odjel Ital Bonaldi, za ním se vydal slovenský bratr Bajčičák z rakouského týmu iXmind. „Věděl jsem, že mi to jede do kopce, a proto jsem útočil. Když jsem viděl ráno na startu Northuga, povídal jsem si: Bylo by báječné stát vedle něho na pódiu. Teď jsem si říkal: Musím jet, jakmile mě dojede skupina za mnou, můžu na to zapomenout." V té skupině se vezl právě Northug.

Ten se ke startu odhodlal den před závodem, přijel z tréninkového kempu na Saiser Alm ve vysoké nadmořské výšce. „Neměl jsem úplně nejčerstvější nohy," přiznal. „Ale jakmile začalo sněžit, hrálo to pro mě, protože jsem neměl ani nejlepší lyže. Bojoval jsem o čtvrté místo, pak se objevila v posledním kopci šance na třetí a dal jsem do toho všechno. Jsem šťastný, že se to povedlo. Byl to nádherný závod," vyprávěl norský fenomén.

V celkovém pořadí FIS Marathon Cupu vede Northug (160) před Bajčičákem (139). Z Čechů je nejlepší pátý Novák, který bodoval ve všech dosavadních závodech (94 bodů). Bauer je sedmý (80), Řezáčovi patří 16. příčka (45), Koukalovi 42. (13). Mezi ženami se drží šestnáctá Moravcová (29).

V neděli se jede klasická Marcialonga  a 70 km, kde patří Řezáč mezi favority. Další víkend se jede König Ludwig Lauf 50 km volně.

Reklama