Hlavní obsah

Bude českých vlajek víc než polských? V Harrachově věří, že díky Maturovi ano

Praha

Jiný takový závod během sezóny nenajdete. Alespoň to slibují organizátoři Světového poháru v letech na lyžích, který bude hostit příští týden Harrachov. Akce by měla být testem před leteckým mistrovstvím světa, které bude krkonošské středisko hostit příští rok.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Takto slavil Jan Matura o víkendu v Sapporu.

Článek

„Loni jsme byli spolu s Trondheimem vyhlášeni jako nejlepší svěťák. Tak teď nechceme vedle sebe mít ten Trondheim,“ spřádá ambiciózní plány šéf organizačního výboru Rostislav Jozífek. Čtyři videostěny, laserové projekce, velkolepá show. „Všechno už ladíme na otevírací ceremoniál mistrovství světa, bude to test celé technologie,“ říká Jozífek.

Závody za 30 miliónů

Rozpočet závodů by neměl překročit 30 miliónů. „Ten objem odpovídá víc mistrovství světa než Světovému poháru, je o nějakých osm miliónů vyšší než loni. A dokud tady budu, nedopustím, aby závod skončil prodělečně,“ ujišťuje Jozífek.

V hledišti by chtěl vidět okolo 10 000 diváků, o nejlepší pozvánku se postaral svými dvěma senzačními triumfy v Sapporu Jan Matura. „Už teď je prodáno 2500 lístků, což je ve srovnání s minulostí enormní číslo. Myslím, že kluci se mají na co těšit, budou skákat nejen před polským, ale i před početným domácím publikem,“ věří Jozífek.

Test přijde ve Vikersundu

Matura se těší, až aktuální superformu předvede od pátku do neděle nejen tradičně početnému publiku od sousedů, ale i českým fanouškům. „Kamarádi a rodina dorazili vždycky, doufám, že teď tam bude co nejvíc příznivců. Vždycky mi bylo strašně příjemné, když jsem dole viděl vlát české vlajky, byť jich tam bylo třeba méně než polských,“ vzpomíná Matura.

Formu si otestuje tento víkend v norském Vikersundu, kde by si chtěl vybojovat umístění v elitní desítce leteckého pořadí SP, aby nemusel skákat v Harrachově kvalifikaci. „To je hodně lákavá představa, jak v pátek před závody všichni pobíhají a stresují se a vy můžete šetřit energii,“ přiznává.

Reklama

Související témata: