Hlavní obsah

Sdruženář Ackermann zahájil sezonu vítězstvím, Rygl dvanáctý

KUUSAMO

Ladislav Rygl vstoupil do sezony Světového poháru v severské kombinaci dvanáctým místem v klasickém závodu ve finském Kuusamu. Vyhrál mistr světa Ronny Ackermann z Německa, Rygl za ním zaostal o dvě a půl minuty.

Článek

Rygla umístění na úvod sezony na těžkém větrném můstku potěšilo a povzbudilo. "Na první závody to docela šlo. Beru to, že ta dřina taky k něčemu je," řekl sdruženář ČTK. Nejlepší český reprezentant po skokanské části figuroval na 20. místě. "První kolo mohlo být lepší, ale druhé nebylo špatné, takže skok docela šel," hodnotil Rygl. V běhu na 15 kilometrů si jako tradičně polepšil, ale na elitní desítku nedosáhl. "Byly tam velké mezery, moc odskočili," řekl.

Osmadvacetiletý sdruženář se v první desítce závodu Světového poháru naposledy objevil v prosinci roku 2001 na Štrbském Plesu. "To je dávno. Tvrdě jsem pracoval, takže uvidíme, třeba to půjde," doufá vítěz tří závodů SP.

Sedmadvacetiletý Ackermann se po druhém místu ve skoku k 21. triumfu v kariéře posunul v běžecké části, do níž se startovalo Gundersenovou metodou. Obhájce titulu ve Světovém poháru Hannu Manninena, který před domácím publikem v běhu předvedl jako obvykle strhující výkon, předstihl téměř o půl minuty. Třetí skončil Američan Todd Lodwick, který ve finiši porazil Japonce Daita Takahašiho, vedoucího muže po skoku.

Po úvodní části soutěže figuroval na druhém místě Fin Anssi Koivuranta. Kvůli příliš dlouhým lyžím byl však na základě nově zavedeného pravidla diskvalifikován. Druhý český reprezentant na startu Pavel Churavý, který měl před závodem problémy se zády, si v běhu o dvě místa polepšil na 42. pozici. V neděli čeká sdruženáře v Kuusamu sprint.

Výsledky:
1. Ackermann (Něm.) 35:55,1 min., 2. Manninen (Fin.) -29,7, 3. Lodwick (USA) -33,9, 4. Takahaši (Jap.) -37,3, 5. Hammer (Nor.) -1:32,2, 6. Tallus (Fin.) -1:36,2, 7. Stecher -1:42,9, 8. Bieler (oba Rak.) -1:51,1, 9. Kircheisen (Něm.) -1:59,4, 10. Tande (Nor.) -2:08,9, ...12. Rygl -2:32,7, 42. Churavý (oba ČR) - 6:56,3.

Reklama

Související témata: