Hlavní obsah

Severská kombinace: zlatá repríza německého favorita Manuela Faissta, Portyk skončil devátý

Německý reprezentant Manuel Faisst získal v Liberci již svůj druhý titul juniorského mistra světa. Po klasickém závodě ovládl také páteční závod ve sprintu. Ze své premiérové medaile na vrcholné světové akci se raduje stříbrný Francouz Theo Hannon, bronz vybojoval Kristjan Ilves z Estonska. Tomáš Portyk dokončil závod jako nejlepší z Čechů na deváté pozici.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český reprezentant Tomáš Portyk v běžecké části závodu sdruženářů na 5 km volnou technikou.

Článek

Po úvodním středečním závodě měli dnes závodníci v severské kombinaci na programu závod ve sprintu. Nejprve je čekal jeden skok na můstku HS 100 následovaný během na 5 km volnou technikou.

V úvodní skokanské části si nejlépe počínal desátý z úvodního klasického závodu Kristjan Ilves z Estonska, který předvedl skok dlouhý 97,5 metru a do odpolední běžecké části si vybojoval nejlepší startovní pozici s náskokem dvou vteřin na Francouze Theo Hannona. Třetí nejlepší výkon předvedl Rus Jevgenij Klimov. Ze čtvrtého místa se ztrátou 20 vteřin na vedoucího Estonce útočil v běhu na medaile středeční vítěz Manuel Faisst z Německa.

Nejlepší český závodník Tomáš Portyk obsadil ve skoku sedmou pozici a před běžeckou částí ztrácel na prvního závodníka 46 vteřin.

Odpolední běh na pět kilometrů volnou technikou rozhodl o tom, že německý favorit Manuel Faisst zopakoval své středeční vítězství a získal v Liberci již svůj druhý titul juniorského mistra světa. „Snažil jsem se co nejrychleji dojet závodníky, kteří startovali přede mnou, a poté jim pokud možno ihned poodjet, což jsem do detailu splnil," přiznal vítěz, jehož však jeho boj stál očividně hodně sil.

„Mé vítězství mohlo na první pohled vypadat jednoduše, ale do tohoto závodu jsem dal opravdu hodně energie. Teď se cítím nesmírně unavený," přiznal devatenáctiletý německý reprezentant. „Na druhou stranu jsem nesmírně šťastný, že se mi podařilo získat v Liberci již druhou zlatou medaili."

Za vítězným Manuelem Faisstem si dojel pro stříbrnou medaili rovněž druhý po skoku Francouz Theo Hannon. Bronz vybojoval až v cílové rovince estonský závodník a vedoucí muž po skokanské části Kristjan Ilves.

Stejně jako při klasickém závodě, i ve sprintu byl nejlepším z Čechů nakonec celkově devátý Tomáš Portyk. „Chtěl jsem co nejdříve dojet přede mnou startujícího Fina Herolu, což se mi podařilo. V posledním stoupání mi však došly síly a v samotném závěru už jsem na to fyzicky neměl," přiznal trochu zklamaně šestnáctiletý závodník z Lomnice nad Popelkou, který však splnil to, pro co si do Liberce přijel. „Mým cílem bylo dvakrát umístění do nejlepší šestnáctky, což se mi povedlo, takže s výsledkem jsem spokojený."

MS juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování:
Junioři - skiatlon (10+10 km):
1. Rostovcev 47:40,2
2. Malcev -3,9
3. Červotkin (všichni Rus.) -5,2,
...11. Knop -1:17,5,
35. Kordutch -3:08,4,
60. Fellner -5:15,7,
66. Žižka (všichni ČR) -5:33,4.
Severská kombinace - krátký závod:
1. Faisst (Něm.) 11:49,4
2. Hannon (Fr.) -2,6
3. Ilves (Est.) -25,2,
...9. Portyk -48,1,
29. Zeman -1:56,8,
37. Oplistil (všichni ČR) -2:33,3.
Juniorky - skiatlon (5+5 km):
1. Stadloberová (Rak.) 27:13,0
2. Šuňajevová -6,6
3. Žambalovová (obě Rus.) -10,9,
...13. Nováková -1:03,2,
44. Hynčicová -2:59,5,
49. Preisslerová -3:20,3,
50. Klaclová (všechny ČR) -3:27,3.

Reklama

Související témata: