Hlavní obsah

Japonská skokanka Takanašiová zářila i v Liberci

Liberec

Japonské skokance na lyžích Saře Takanašiové je teprve šestnáct let. I přes tento mladý věk má již za sebou úspěchy, které by jí mohly závidět i její o několik let starší soupeřky. Mladá japonská naděje, která má stále většinu své sportovní kariéry před sebou, je dvojnásobnou juniorskou mistryní světa, vítězkou zimních olympijských her mládeže 2012 a také aktuální vedoucí závodnicí průběžného hodnocení ženského Světového poháru.

Článek

Sara potvrdila na juniorském šampionátu v Liberci roli favoritky a na můstku pod Ještědem obhájila titul juniorské mistryně světa. „S prvním kolem, v němž jsem předvedla skok 98,5 metru jsem byla velice spokojená," říká japonská závodnice, která následně své vedení po úvodní části přetavila ve zlatou medaili.

„Při druhém skoku, kdy jsem doletěla ještě o 3,5 metru dál, se mi však nepovedl telemark, což bylo způsobeno mimo jiné právě tím dlouhým skokem," hodnotí svůj výkon skokanka, jíž během následného slavnostního ceremoniálu tekly při japonské hymně slzy štěstí. Však si ji také hýčkají japonská média - poslali sem vlastní reportéry a po oficiálních fotografech požadují její obrázky velké světové agentury.

Pocit vítězky juniorského světového šampionátu již Sara Takanašiová zná. „V loňském roce to pro mě bylo velké překvapení," přiznává Japonka, která získala zlatou juniorskou medaili rovněž na šampionátu v tureckém Erzurumu v roce 2012.

Obhajoba je vždy těžší

„Tady v Liberci to pro mě bylo o poznání složitější. Myslím si, že obhájit úspěch je těžší, než na něj dosáhnout poprvé," zamýšlí se útlá dívka, která si jako vedoucí žena průběžného hodnocení Světového poháru uvědomuje tlak, který je na ni vyvíjen.

„Když jsem v roce 2011 nebo loni přijela na nějaký závod, nikdo ode mě nečekal žádné velké úspěchy. Teď je to jiné. S přibývajícími dobrými výsledky ode mne mnoho lidí očekává jen to nejlepší, což je občas trochu svazující," přiznává vítězka I. Zimních olympijských her mládeže 2012 v rakouském Innsbrucku.

Skokanskou kariéru odstartovala podle japonské tradice ve velice brzkém věku. „Se systematickým tréninkem jsem začala, když mi bylo osm let," vzpomíná šestá žena z mistrovství světa v klasickém lyžování 2011 v Oslu. „Již předtím, to znamená zhruba od čtyř let, jsem se však věnovala mnoha různým sportům a typům cvičení jako průpravě na budoucí specializovaný skokanský trénink."

Skoky na lyžích byla jasná volba

„Skoky na lyžích pro mě byly jasnou volbou, ale vybrala jsem si je sama," odpovídá na otázku, jak se k této sportovní disciplíně dostala. „Pocházím se skokanské rodiny. U nás skákal nebo skáče snad opravdu každý," směje se sympatická Japonka, která jde nyní vzorem i svému mladšímu sourozenci. „Mám bratra, jemuž jsou čtyři roky. I on už pomalu začíná pokukovat po skokanských lyžích."

V Japonsku je skok na lyžích velice populárním sportem. Zájem se však do této doby soustředil především na muže. „Je pravda, že Japonci skoky na lyžích milují, a to především díky slavným mužským jménům jako Noriaki Kasai či Daiki Ito," připomíná Sara. „Myslím si však, že možná také díky mým úspěchům se popularita ženského skoku na lyžích k tomu mužskému pomalu přibližuje.

Každý mladý závodník má svůj vzor. Nejinak je tomu i v případě mladé Japonky, jejíž slova však mnohé překvapí. „Mojí hrdinkou je jednoznačně Američanka Sarah Hendricksonová," odpovídá bez rozmyšlení. „Je to žena, která ženské skoky na lyžích proslavila a od které jsem toho během své krátké kariéry již hodně naučila," chválí Takanašiová druhou ženu průběžného hodnocení Světového poháru a svou aktuální největší soupeřku.

Chystá se i na MS dospělých ve Val di Fiemme

„Nebudu vám lhát. Je to teď trochu zvláštní pocit, když spolu vyrovnaně soupeříme a občas se mi i povede ji porazit," červená se šestnáctiletá závodnice.

Mistrovstvím světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování 2013 v Liberci letošní sezona Sary Takanašiové nekončí. „V letošním roce chci udělat maximum pro to, abych se udržela mezi nejlepšími závodnicemi Světového poháru a na dobrý výsledek bych chtěla dosáhnout i na mistrovství světa dospělých ve Val di Fiemme."

Rychlým krokem se přibližují také nadcházející zimní olympijské hry. „Olympiáda v Soči je mým velkým cílem. Naplnění snu o zlaté medaili by bylo obrovským úspěchem, ale já budu ráda za každé umístění v popředí výsledkové listiny," říká skromně šampiónka, která bude v příštím roce bezesporu patřit k nejžhavějším kandidátkám na olympijský titul.

Reklama