Hlavní obsah

Akrobatka Sudová: Špatnej den. Po sedmi letech…

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová si v Calgary, dějišti zimní olympiády 1988, vybrala špatný den. V kvalifikaci závodu Světového poháru v boulích vyjela z trati a skončila 32., což je její třetí nejhorší výsledek v kariéře. Hůř dojela 33. před sedmi lety v italské Madonně di Campiglio.

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

„Špatnej den. Musím to hodit za hlavu a normálně lyžovat. Doufám, že se mi to zase sedm let nestane,“ už se zase hořce smála 30letá česká reprezentantka, zatímco nejlepší ženy bojovaly o body a stupně vítězů.

Zvítězila potřetí v kariéře domácí Justine Dufour-Lapointe. Sudová klesla v průběžném pořadí jen o jednu příčku na čtvrté místo. Přitom první závod amerického turné zvládla v Lake Placid skvěle, byla druhá… Pokračuje se 31. ledna do třetice v olympijském parku, tentokrát v Deer Valley, kde vyhrál Aleš Valenta zlato.

„Nešlo mi to vůbec v tréninku. Dneska od rána jsem se cítila jako zmlácená, jela jsem ho čtyřikrát a ani jednou nedala pořádně. Zůstalo mi to v hlavě i do závodu,“ vyprávěla Sudová z Kanady. „Bylo to sice zmrzlé a ledové, ale vjížděla do toho bojácně,“ dodala fyzioterapeutka Zuzana Biborová, která ji natáčela videokamerou.

„Kopec je uprostřed hrozně těžký. Strašně se láme, čtyři boule jsou ostré, technicky hodně náročné. Teoreticky by mi to mělo vyhovovat. Ale doslova jsem z toho po… a nebyla schopna ho přejet. I když jsem nespadla, nebourala, všechno v pohodě,“ povídala ještě lyžařka o 218 metrů dlouhé sjezdovce Cop moguls.

Tentokrát ji dokázala předjet její tréninková partnerka Kristýna Hnyková, která se rozjíždí po loňské operaci kolenních vazů. Za 30. místo bere jeden bod. „Týna jela v rámci možností. Bylo důležitý, aby to sjela. Musí přidat na skocích i rychlosti. Ale je to dobře, že sbírá zkušenosti a zase se trošku zlepšila.“

Třetí česká závodnice Tereza Vaculíková vyjela po prvním můstku z trati, rozbila se a ztratila lyže. Ve výsledcích je 38.

Reklama