Hlavní obsah

Po juniorském šampionátu v klasickém lyžování svět opět tleskal Liberci

VZ

Roman Kumpošt, člen předsednictva Mezinárodní lyžařské federace a prezident organizačního výboru mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování 2013 v Liberci, přijímal gratulace ze všech stran. Tým, který vedl, připravil soutěž pro 652 sportovců ze 36 zemí tak, jak si předsevzal – neokázalou a perfektně zorganizovanou.

Foto: SLČR

Běžkyně na lyžích Karolína Grohová (vpravo) při MSJ v Liberci.

Článek

"Myslím, že šampionát dopadl velice dobře - nejen organizačně, technicky a sportovně, ale také z hlediska maximální přízně počasí. Přitom počátek roku byl klimaticky nepříznivý, ještě 10. ledna pršelo a teploty se držely nad nulou, takže jsme paradoxně uvažovali o náhradních alternativách. Následující mrazivé dny nám však pomohly připravit všechna sportoviště podle plánu. Jsem přesvědčen, že jak můstek na Ještědu, tak i okruhy ve Vesci byly po celou dobu závodů v excelentním stavu."

V čem bylo liberecké mistrovství světa odlišné v porovnání s jinými šampionáty?

"Cílem Mezinárodní lyžařské federace je dosáhnout zvýšení kvality organizace juniorských šampionátů na úroveň srovnatelnou s vrcholnými akcemi dospělých, aby už tato věková kategorie naplno zažila atmosféru známou ze špičkově uspořádaných světových pohárů nebo mistrovství světa a připravila se tak lépe na přechod do seniorských soutěží. Právě naplnění této zásady je úkolem koordinační skupiny klasického lyžování FIS, kterou řídím. Domnívám se, že v Liberci se tento záměr podařilo rozhodně naplnit, a za to patří dík všem pořadatelům a dobrovolníkům, kteří se na organizaci podíleli."

Jaké jste zaznamenal reakce funkcionářů FIS, závodníků a členů jednotlivých výprav?

"Reakce byly vesměs velice pozitivní, ať už šlo o představitele FIS, členy sportovních výprav, hosty či novináře. Samozřejmě, že určité drobné nedostatky se vyskytly, ale bez ohledu na to, svět Liberci tleskal – oceňovala se kvalitní organizaci, zázemí, ubytování v jednom centru, doprava i celkový servis. Mne osobně navíc potěšilo i výrazné mediální vyznění akce v zahraničí, kde webové lyžařské stránky i odborná média přebíraly kompletně naše zpravodajství z každého závodu."

Liberec po sérii Světových pohárů i evropské zimní olympiádě (EYOWF) 2011 potvrdil, že je výborným organizátorem. Co čeká areály na Ještědu a ve Vesci dál?

"Akce, které se v Liberci pořádají, probíhají na vysoké sportovní i organizační úrovni a mají pozitivní odezvu. FIS má právě z tohoto důvodu zájem, aby se zde konaly v budoucnu další soutěže. V tomto směru bude samozřejmě důležitá především podpora ze strany Libereckého kraje a Statutárního města Liberce. Zájem cítíme a jednání, která jsme v minulých týdnech absolvovali, nás naplňují optimismem. Nové vedení Libereckého kraje deklarovalo záštitu nad juniorským šampionátem a Město Liberec nám také pomáhalo při organizačním zajištění."

Co vás v průběhu juniorského šampionátu 2013 zaujalo nejvíc z hlediska sportovních výkonů?

"Zaujaly mě individuality. Každý sport je tvořen především výjimečnými individualitami, jako jsou třeba v současné době Northug s Colognou nebo Kowalczyková s Björgenovou. Mnoho osobností nabídl také šampionát v Liberci – sdruženáře Faissta, skokana na lyžích Hvalu nebo jeho ženské kolegyně Takanašiovou a Hendricksonovou, v kategorii do 23 let běžce Usťjugova a mnohé jiné. Pokud tyto velké talenty dorostou i do seniorské špičky a budou svými výkony propagovat klasické lyžování, přinese to další rozvoj tohoto sportu."

Reklama

Související témata: