Hlavní obsah

Kosteličovou nic nezničí, vrátila se potřetí

PRAHA

Je asi nezničitelná. Zdevastovaná kolena ji nezastavila. Operace vše vyřešily. I poruchy štítné žlázy a z toho plynoucí další obtíže Janica Kosteličová do svých dvaadvaceti přestála. A po víkendu si může libovat. Už zase vítězí ve Světovém poháru. Senzačně se jí povedl i třetí návrat na svahy.

Foto: ČTK/AP

Chorvatka Janica Kosteličová v akci

Článek

Že dlouho nezávodila? Že přibrala či netaktně řečeno ztloustla o 20 kilogramů? Nevadí. Mezi brankami to zjevně obrátila ve výhodu. A jistotu vůbec neztratila. "Kdo by si pomyslel, že se zase takhle vrátím?" byla sama překvapena po slalomovém triumfu v Aspenu. Od začátku sezóny si přitom moc neslibovala. Už při říjnové premiéře v Söldenu se vešla v obřím slalomu do desítky.

Její chvíle přišly v americkém Aspenu. V pátečním obřím slalomu ještě neudržela vedení. Ale pak se vrátila do osvědčené role famózní slalomářky. Sama ale úplnou spokojenost necítila. "S něčím jsem se rvala a nevím s čím. Snad s démony, nebo s něčím takovým. Ptala jsem se: ,Co to děláš?' Ve druhém kole jsem se chtěla vyvarovat chyb a podařilo se," líčila po završení druhé desítky vítězství ve SP.

Třetí mohla načnout v neděli v dalším slalomu. Zastavil ji pád. V sezóně bude závodit i doma. Světový pohár bude mít poprvé zastávku i v Chorvatsku, v zemi dlouho veskrze nelyžařské. Teprve utkvělá představa otce Kosteliče udělat z dětí špičkové sjezdaře před dvěma desítkami let v tom učinila zlom.

Ohromující návraty

Příběhy o tom, jak při nedostatku peněz nutil Janici i jejího bratra Ivicu nocovat ve stanu na ledovci, lemovaly první úspěchy. A také první velké problémy. Návraty ale vždy Janica zažila ohromující. V listopadu 2000 triumfovala ve slalomu v Park City, ač necelý rok předtím ji ze sjezdovky ve Svatém Mořici odnášeli po děsivém pádu s koleny na dranc.

Po sérii dalších operací udivila při druhém návratu na olympiádě v Salt Lake City třemi zlaty a stříbrem. Přišel však další problém s kolenem. Loni cestu zpět nedotáhla do konce. Na svahu se ukázala jen jako předjezdkyně než se znovu zranila. A přidala se zlobící štítná žláza. Vyčerpáním, koncem kariéry a také smrtí to mohlo skončit podle lékařů. Pomohla operace. Léky a injekce ji zřejmě ale už trvale budou provázet v kariéře.

Na podzim znovu rejdila mezi brankami na ledovci. "Dává si obrovské dávky, mezní situace řeší extrémní zátěží," všiml si Petr Záhrobský, otec a trenér české slalomářky, která si zkusila trénink s chorvatským týmem, do něhož se po zranění vrací i Ivica. Plán má Kosteličová v sezóně s MS v Itálii jasný. "Zůstat zdravá a krok za krokem se zlepšovat."

Reklama