Hlavní obsah

Ve 23 letech už král Schlieri vládne sám. Nejlepší skokan historie? Bezpochyby, tvrdí Matura

Harrachov

Už se nemusí dělit. Rakušan Gregor Schlierenzauer je osamoceným vládcem skokanských dějin. Když v prvním nedělním harrachovském závodě těsně uzmul vítězství před Slovincem Robertem Kranjecem, posunul se v počtu triumfů ve Světovém poháru na čelo historických statistik. V pouhých 23 letech. Odpoledne svou nadvládu stvrdil dalším vítězstvím, a to před druhým Janem Maturou.

Foto: Ivana Roháčková

Gregor Schlierenzauer slaví svůj rekordní triumf. Vlevo Robert Kranjec, vpravo Jan Matura.

Článek

Parťáci z reprezentace za ním hned naběhli s trikotem s číslem 47 označujícím počet jeho triumfů ve Světovém poháru. Na zádech měl všechna místa svých vítězství vypsaná, jen čerstvé harrachovské úspěchy ještě nestihli doplnit.

„Neuvěřitelné, okouzlující. Je skvělé být ve 23 letech legendou. Poslední roky pro mě byly opravdu hodně úspěšné,“ culil se populární Schlieri.

Chybí individuální zlato

Neopomněl poděkovat všem, kteří se kolem něj pohybují, a pak už přemýšlel, jestli se může titulovat jako nejlepší skokan historie. Je lepší on, nebo Fin Matti Nykänen? „Na počet vítězství já. Ale on má tři individuální olympijská zlata, také to byl špičkový skokan,“ připomíná Schlierenzauer.

Právě triumf na olympiádě v závodě jednotlivců je poslední metou, která mu chybí. „Ale on to zvládne,“ tvrdí český skokan Jan Matura. „Pro mě je bezpochyby nejlepším skokanem historie. Matti skákal v jiné době, dneska je konkurence obrovská. A vyhrát v ní tolik závodů je neuvěřitelné. Před ním nejde než smeknout. Udělat rekord už ve 23 letech, to je něco neskutečného,“ uznale hlásila česká jednička.

Rekordmani v počtu vítězství ve SP:
48Schlierenzauer (Rak.)
46Nykänen (Fin.)
39Malysz (Pol.)
36Ahonen (Fin.)
33Weissflog (Něm.)
28Schmitt (Něm.)

Reklama

Související témata: