Hlavní obsah

Budu to hrotit i přes bolest, je Krýzl odhodlaný zvládnout na šampionátu aspoň slalom

Praha

Místo, aby se na sjezdovkách chystal na vrchol sezóny, leží doma a jen opatrně našlapuje na nohu. Pravý kotník zradil Kryštofa Krýzla v nejnevhodnější čas, přesto je česká jednička této sezóny rozhodnutá: „Slalom na mistrovství světa chci jet i přes bolest.“

Foto: Tomáš Nohejl

Kryštof Krýzl sděluje své dojmy z trati slalomu v Madonně di Campiglio.

Článek
Fotogalerie

Špicar při tréninku na slalom v rakouském Kitzbühelu měl dalekosáhlejší důsledky, než se zprvu zdálo. „Byla tam připravená pohotovost pro sjezdaře, kdyby se něco stalo, nakonec jsem jí využil já,“ popisuje. Jenže místní lékař natržené vazy v pravém kotníku neodhalil.

Z obstřiku měl omrzliny

A tak se Krýzl přes velkou bolest pustil i do závodu. S tejpy, práškem proti bolesti a ledovým obstřikem. „Na startu jsme ho vystříkali skoro celý, ale pořád jsem kotník cítil, tak jsem na nohu ještě dával sníh. Tam, kde nebyly tejpy, jsem pak měl omrzliny,“ vypráví.

Heroickým výkonem zaostal za elitní třicítkou o čtyři setiny. „Možná štěstí v neštěstí, že mi postup unikl a nemusel jsem kotník zmrazovat znovu,“ přiznává. Vyšetření po návratu do Česka totiž ukázalo natržené vazy.

Už může do lyžáků

Začal kolotoč rehabilitací včetně plazmové injekce, po níž mu lékaři naordinovali klid. „Čtyři dny jsem mohl jen zevlovat. Ale mám pocit, že je to každý den lepší a lepší, ve středu mám kontrolu a kotník otestuju víc,“ plánuje Krýzl. „Dneska už bych nohu do lyžáku dostal,“ hlásí.

Svůj program ve Schladmingu bude dolaďovat podle aktuálního zdravotního stavu. „Je to mistrovství světa, každý vynechaný závod by mě mrzel. Ale když bude noha bolet, nebudu to lámat přes kotník,“ pousměje se. „Kombinaci ani soutěž družstev ještě nezatracuju, ale nevidím to moc reálně,“ připouští.

Hlava pracuje jinak

Prioritou bude jeho parádní disciplína slalom, v němž už čtyřikrát v sezóně bodoval, jako jediný český muž v SP. Zdravotní nepříjemnost by mu ostatně mohla přinést i pozitivní efekt.

„V Kitzbühelu jsem zjistil, že když jede člověk přes bolest, hlava pracuje úplně jinak. Žádná nervozita, ani stres, člověk má v hlavě jen to, co mu umožní kotník. Kdybych byl takhle koncentrovaný bez zranění, pocit z jízdy by byl ještě lepší,“ dodává šestadvacetiletý Krýzl.

Program MS a česká nominace:
Úterý 5. 2. od 11.00 super-G žen (Křížová)
Středa 6. 2. od 11.00 super-G mužů (Berndt, Vráblík)
Pátek 8. 2. od 10.00 a 14.00 superkombinace žen (Křížová)
Sobota 9. 2. od 11.00 sjezd mužů (Bank, Vráblík)
Neděle 10 2. od 11.00 sjezd žen (Křížová)
Pondělí 11. 2. od 12.00 a 18.15 superkombinace mužů (Bank, Vráblík)
Úterý 12. 2. od 17.00 týmová soutěž (nominace vznikne den před závodem)
Čtvrtek 14. 2. od 10.00 a 13.30 obří slalom žen (Pauláthová, Dubovská, Záhrobská, Volopichová)
Pátek 15. 2. od 10.00 a 13.30 obří slalom mužů (Bank, Krýzl, Vráblík, Berndt)
Sobota 16. 2. od 10.00 a 13.30 slalom žen (Záhrobská, Dubovská, Pauláthová, Kurfürstová)
Neděle 17. 2. od 10.00 a 13.30 slalom mužů (Krýzl, Trejbal, Bank, Berndt).

Reklama

Související témata: