Hlavní obsah

VIDEO: Lyžařka Vonnová se podrobí operaci kolena příští týden. Soči by měla stihnout

Americká lyžařská hvězda Lindsey Vonnová se po krkolomném pádu na mistrovství světa ve Schladmingu podrobí operaci kolena začátkem příštího týdne. Nejlepší sjezdařka posledních let má přetržený křížový i postranní vaz a zlomenou holeň, podle ortopedů je však možné, že stihne olympijské hry v Soči začínající přesně za rok.

Zranění sjezdařky Vonnové.

 
Článek

"Odletí zpátky do Vailu a začátkem příštího týdne půjde na operaci. Jinak se jí daří docela dobře, je v dobré náladě," řekl lékař amerického týmu William Sterett.

"Díky všem fanouškům za obrovskou podporu, která mi pomohla zůstat pozitivní. Mohu vás ujistit, že budu pracovat tak tvrdě, jak to jen bude možné, abych byla připravena reprezentovat svou zemi za rok v Soči," uvedla Vonnová v prohlášení.

Osmadvacetiletá Vonnová si způsobila vážné zranění pravého kolena při úterním super-G, úvodním závodu šampionátu. Po skoku se jí v polovině trati koleno podlomilo a vrtulník ji dopravil do nemocnice. Z ní se ještě večer vrátila do týmového hotelu.

Za rok v Soči chtěla Vonnová obhajovat olympijské zlato ve sjezdu a bronz ze super-G. Celková vítězka čtyř z posledních pěti Světových pohárů, která navíc poslední tři roky ovládla v SP hodnocení sjezdu, super-G i kombinace, letos už neměla šanci bojovat o glóbus. Na podzim totiž několik závodů vynechala kvůli problémů se zažíváním.

Návrat vidí optimisticky

Ortoped Tom Hackett z vyhlášené Steadmanovy kliniky ve Vailu v Coloradu je s návratem Vonnové na svahy optimistický. "Je velká šance, že by se mohla vrátit v plné síle. Přední křížový vaz se obvykle hojí šest až osm měsíců, postranní může být dříve. A fraktura (hlavice holenní kosti) není velkou komplikací," řekl Hackett. "Máme řadu lyžařů a snowboardistů, co se stihli vrátit do roka a vedou si dobře," dodal.

Reklama

Související témata: