Hlavní obsah

Změna na poslední chvíli. Šlesingr se pere s nemocí, ve smíšené štafetě ho nahradí Soukup

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

V sestavě Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec se představí česká smíšená štafeta v úvodním závodě mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Původně měl třetí úsek absolvovat Michal Šlesingr, o nějž se ale pokouší nemoc, a tak trenér mužů Ondřej Rybář musel na poslední chvíli změnit nominaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Český biatlonista Michal Šlesingr ve smíšené štafetě na MS startovat nebude.

Článek
Fotogalerie

Šlesingr včera zůstal raději v posteli, nejel ani trénovat a snaží se dát zdravotně do kupy, aby mohl naskočit do šampionátu v sobotu, kdy muže čeká závod na 10 km.

K mixu, v němž prvenství obhajuje Norsko, je přihlášeno celkem 27 zemí. V letošní sezóně se jela jediná smíšená štafeta, hned na úvod Světového poháru ve švédském Östersundu a Česko tam překvapilo třetím místem v cíli. To bylo ale se Šlesingrem v sestavě. Každopádně umístění z SP určuje startovní číslo, proto má české kvarteto číslo tři.

Trenér mužů Ondřej Rybář i přes vynucený zásah do složení kvarteta určil za hlavní cíl udělat lidem radost. „Jako když se díváte na fotbal a chcete, aby váš tým vyhrál. Když se mu to nepovede, ale vidíte od něj maximální snahu a maximální výkon, tak to taky oceníte. A já bych chtěl, abychom divákům přímo v Novém Městě i doma u televize nabídli jen pěkné zážitky," vysvětluje.

Hlavně ustát tlak

Mohutné divácké ochozy obklopují střelnici i cílový prostor Vysočina arény. „Říkala jsem si ale, zda je u nás vůbec možné takový kolos fanoušky naplnit. Všichni mě tady ubezpečují, že už při čtvrteční smíšené štafetě si to zažijeme," říká Gabriela Soukalová. „Dá se tady čekat fakt pěkný rambajs," tuší ředitel šampionátu Vlastimil Jakeš, který věří, že diváci přijdou a svým povzbuzováním poženou reprezentanty k úspěchu.

„Je jen na nás, jak dokážeme na ten tlak zareagovat. Snad budeme silné a snahu uspět právě na tomto mistrovství ukočírujeme," míní Soukalová. O tlaku domácího prostředí se teď v Novém Městě všude mluví. „Němci už tady líčili, že z toho sami byli loni v Ruhpoldingu na kaši. Obrovský zájem médií i diváků, k tomu šrumec z tribun, hlavně u střelnice," uvědomuje si Jakeš.

Předpověď je příznivá, od čtvrtka má mírně mrznout, takže bláto jako minulý týden snad nehrozí. Nemá být ale  ani tak veliká zima, že by odradila diváky od účasti na závodech a zůstávali doma v teple u televize.

„Do areálu je zákaz vnášet tvrdý alkohol v lahvích, ale nějakou tu placatici pro zahřátí kontroly u turniketů tolerovat budou," směje se šéf organizačního výboru Jiří Hamza a jen prosí diváky, aby dorazili s předstihem a k cestě přímo do areálu využívali kyvadlovou dopravou, jezdící v desetiminutových intervalech.

Kapacita parkovišť v blízkosti Vysočina arény je přece jen omezená. „Všechny závody jsou odpolední a už čtyři hodiny před jejich startem začne doprovodný program, takže by se nikdo neměl nudit," říká Hamza.

Reklama

Související témata: