Hlavní obsah

Soukup měl závodit až v sobotu, nakonec vyrazí v Novém Městě jako první z českých mužů

Martin KézrPrávo

Muselo to být pro Jaroslava Soukupa pořádné překvapení, když od trenéra slyšel, že na novoměstském MS v biatlonu nastoupí už do dnešní smíšené štafety. Určené bylo nasazení Ondřeje Moravce a Michala Šlesingra, který ale není zdravý, a tak došlo na poslední chvíli na třetím úseku ke změně. Obhájce bronzu na 15 km se přitom ještě vyrovnává s tím, že po letním úrazu začal závodit až před měsícem.

Foto: Petr Horník, Právo

Český biatlonista Jaroslav Soukup na trati v Novém Městě na Moravě

Článek
Fotogalerie

Když ale Šlesingr ulehl, trenér Ondřej Rybář na Soukupa ukázal prstem a bylo jasno. Muž, jenž se chystal až na sobotní sprint, půjde do hry už ve čtvrtek. „Nečekal to, ale nebojí se. Na mistrovství musí být biatlonista připraven úplně na vše a Jarda Soukup byl ve hře jako rezerva pro smíšenou štafetu," uvedl Rybář na adresu závodníka, pro nějž už je ale tak trochu úspěchem, že se po vážném úrazu pravé ruky z letní přípravy stihl dát dohromady.

Celá sezóna měla být ztracení, ale Soukup v lednu už závodil a bodoval ve Světovém poháru, nechybí ani doma na mistrovství světa. „Od prosince jsem začal doufat, že navzdory pesimistickým předpovědím bych to mohl zvládnout," přiznal Soukup s vědomím, že musím být ještě pořád trochu opatrnější a úplně bezbolestné jeho závodění ještě není. „Zvládnu ale plnou zátěž a chci věřit, že jsem se na posledním soustředění v Pokljuce dobře rozhýbal." Už jeho úsek při čtvrteční štafetě může ukázat, jak dostatečně.

Na závod má dorazit přes dvacet tisíc diváků a Soukup chce věřit, že mu prospěje, pokud lidé na trati i u střelnice budou fandit. Vlajku nebo pokřik v češtině bere jako hodně motivující. „Jdu na start dřív, než jsem myslel, nerad bych ale zklamal. Pokud tedy bude forma, tak si to užiju a snad bych se mohl i těšit. Horší by bylo, kdyby mi to z nějakého důvodu neběželo," říkal jen pár hodin před startem, s nímž původně vůbec nepočítal.

Reklama

Související témata: