Hlavní obsah

Koukal a spol si užili v Chuchli závod ve světle loučí

Srdce českého běžeckého lyžování tepalo na pár hodin v Praze, na dostihovém závodišti v Chuchli. Na v zeleném okolí zářícím sněhovém okruhu 650 metrů dlouhém se jel druhý ročník Pražského poháru. Přijeli běžci z hor, ukázali se i hvězdy Martin Koukal, nebo bronzový medailista z londýnské olympiády v kajaku Josef Dostál. A okolo cválající koně jen s podivem přihlíželi, kdože se jim to prohání v revíru.

Foto: SLČR

Večerní závody na sněžném okruhu ve Velké Chuhli měly podmanivou atmosféru.

Článek

Absolutními vítězi sportovního happeningu se stali juniorská reprezentantka Lucie Charvátová a laufař Radek Šretr, který dokázal porazit i mistra světa Martina Koukala. „Jel jsem v teplákách a nechtěl se moc zapotit, abych nesmrděl, protože jdu tady v Praze ještě na večeři," vysvětloval Koukal.

Zato pro Josefa Dostála, obra z kajaku, byla velká motivace startovat těsně před Koukalem a držet se mistra světa aspoň na dohled. Motor bronzové olympijské lodi skončil sedmnáctý, jen 1:12 za vítězem. Z dalších známých kanoistů ho předstihl ještě Pavel Hottmar.

Na trati se objevila další zajímavá jména – další reprezentant z juniorského světového šampionátu běžců na lyžích Jakub Kordutch, dále Pavel Richter, náměstek pražského primátora a havajský Ironman, televizní komentátor Stanislav Bartůšek, bývalý Řezáčův manažer Karel Čech, nebo výborný čecho-americký běžec Daniel Noah. Vydržel i 73letý veterán Miloslav Lhota.

Ženské pole mělo skvělé obsazení. Věkem ještě juniorka Charvátová, 16. ve sprintu na nedávném mistrovství světa v Liberci, předstihla jen o pět vteřin Lídu Horkou, vítězku loňského Red Bull Nordix. Přitom v cíli ještě vůbec nevěděly, kdo vyhrál. „Asi to bude Klára (Moravcová), ta vypadá nejlíp," říkala Lucie Charvátová.

Nejlepší česká laufařka skončila nakonec čtvrtá, ještě za Sandrou Schützovou, 12. ve sprintu na mistrovství světa do 23 let. „Byla to docela dřina, hodně zatáček a odšlapování. Tyhle rychlejší tratě jsou přece jen něco jiného než padesátky," usmívala se Klára Moravcová, sestra známého televizního moderátora politických debat. K večeru už přimrzlo, pista držela rychlá a pevná, i když se ke konci místy vytvářela místa s rozjetou krupicí.

Žáci jeli kolo nebo dvě, dorostenci, ženy a junioři 3 km na pěti okruzích, muže a juniory čekalo osm kol, tedy 5,3 km. Mládež ovládla ekipa reprezentační trenérky Petry Frühaufové ze Sokola Stachy. Ve starších se ukázali borci SK Jilemnice.

Do Chuchle se sjelo na dvě stovky lyžařů všech kategorií. Nejmladší tříletou Emu Mrázovou poslala na trať olympijská vítězka Kateřina Neumannová, autorka ideje lyžařského okruhu v metropoli pro širokou veřejnost.

Skipark Chuchle zůstává v provozu dál i s půjčovnou vybavení. Jezdí až do devíti večer, zdarma. A v sobotu se chystají další závody, český pohár v zimním duatlonu 8 km běžky – 5 km běh.

Reklama