Hlavní obsah

Snad to kluci holkám nezkazí, popichuje trenér žen Šikola před smíšenou štafetou kolegu Rybáře

Martin KézrPrávo

Atraktivní závod v mixu, to může být parádní české představení hned na úvod biatlonového šampionátu v Novém Městě na Moravě. V letošní sezóně se jela smíšená štafeta pouze jednou, při Světovém poháru ve švédském Östersundu a Česko tam překvapilo třetím místem v cíli za Nory a Rusy.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová při tréninku na závod štafet na MS v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Trenéři proto chtěli i dnes večer poslat do hry kvarteto ve složení Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec také do bojů o medaile z MS, okolnosti si ale vynutily nasazení Soukupa na třetím úseku. „Může to vypadat jako taktika, ale není. Důvody změny jsou opravdu jen a jen ve Šlesingrově nemoci," přiznává trenér mužů Ondřej Rybář.

Čtvrtinová změna

Každopádně umístění z SP určuje i startovní číslo pro čtvrteční novoměstský závod, proto má české kvarteto číslo tři. „Náš pohled na štafetu se v ničem nemění, i když bude ze čtvrtiny odlišná sestava ve srovnání s Östersundem. To ale stejně nerozhoduje. Pro dobrý výsledek, o nějž hodně stojíme, musí všichni čtyři členové štafety předvést dobrý výkon," dodává Rybář.

Jeho kolega od týmu žen Jindřich Šikola pohotové zareaguje: „Holky vypadaly na tréninku hodně dobře, klidně můžeme být v polovině druzí, tak snad jim to kluci nezkazí." Rybář se jen usměje, ví své. „Smíšená štafeta je většinou velmi vyrovnaná, takže bude to hodně na děvčatech, aby rozjela první polovinu tak, že ještě bude o co jet," vrací špílec mužský trenér.

Špičkováním se oba trenéři snaží rozptýlit napjatou atmosféru očekávání. „Jindra má vždycky větší očekávání, takže já si přeju dobře odstřílet a běžecky udržet krok se špičkou. Chceme taky dobře bavit diváky. Jestli dojedeme na pódiu nebo těsně za ním, bude to pro nás dobrý, ale podobné ambice má dvanáct družstev," míní Rybář, ale cítí, že mu v domácím prostředí přece jen chybí trochu víc klidu.

„Já zase cítím, jak holky zapracovaly na psychice. Soukalová zmoudřela a Vítková je agresivnější, vůči trenérovi tehdy rozhodně," už zase popichuje Šikola. Zcela vážně pak ale připustí, že podle výsledku úvodní štafety se Česko může celé mistrovství nést na pozitivní vlně: „Nebo taky na té opačné."

Reklama

Související témata: