Hlavní obsah

Lyžaři se po tréninku sjezdu na MS pustili do kritiky tratě

Schladming

Nepříliš pozitivně zatím hodnotí lyžaři sjezdařské mistrovství světa v rakouském Schladmingu. Sjezdovky jsou prý rozbité, tratě až příliš náročné, čemuž nasvědčují i vážná zranění Nora Kjetila Jansruda a Lindsey Vonnové z USA. Zatím poslední kritiku sklidili pořadatelé po dnešním tréninku sjezdu mužů, neboť trať prý obsahuje nebezpečné skoky. Přidal se i český lyžař Ondřej Bank.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Nor Kjetil Jansrud se při pádu na MS ošklivě zranil.

Článek

Nejhlasitěji se ozval obhájce titulu ve sjezdu Kanaďan Erik Guay. "Dopadl sem na rovinu a bolí mě z toho pěkně záda. Ten skok je moc velký a je směšné, že se zraním v jízdě, při níž si mám trať osahat," uvedl. Problémem je prý hlavně skok v horní části sjezdovky, neboť se po vysokém letu dopadá na rovinu.

"Když letíte 70 metrů nízko nad zemí a dopadnete lehce do jízdy, není problém, ale tohle mě pořádně rozhodilo," láteřil. "Pro klouby a záda je to pořádná šlupka," dodal.

Souhlasil s ním také čerstvý mistr světa v superobřím slalomu Američan Ted Ligety, který jel trénink sjezdu kvůli pondělní superkombinaci. "Není to jen o tom jednom skoku, jsou tam další vysoké skoky s dopadem na rovinu," přidal se s kritikou. "Já jsem pro dlouhé skoky, ale tohle není příjemné," uvedl Ligety.

Příšerně těžké

Ani další lyžaři nešetřili kritikou tratě při dnešním tréninku sjezdu, který vyhrál domácí závodník Hannes Reichelt před Italy Dominikem Parisem a Christofem Innerhoferem. Moc tomu nepomohlo ani noční sněžení, které ledovatou trať na několika místech zakrylo.

"Je to příšerně těžké," nechal se slyšet sjezdařský fenomén Aksel Lund Svindal z Norska. "Někde to je ledovaté, někde ne, je tam čerstvý sníh, starý sníh. Ještě je čeká hodně práce," řekl bronzový medailista ze super-G.

Podobného názoru je i Bank, který měl ve sjezdu dvacátý nejlepší čas. "Jak se Rakušané chvástají, že u nich to je super lyžování, tak není to kdovíjaké terno," řekl český lyžař, který se po dvouměsíční závodní pauze zaviněné zranění chystá na superkombinaci, v níž obhajuje páté místo. "Je to dost rozbité. Jsou tam hroudy, někde to je zmrzlé, někde ne. Není to super připravené," uvedl. S problémovým skokem potíže neměl. "Ale asi jen proto, že jsem to nenajel tak rychle, takže jsem se neproletěl," řekl.

Druhý trénink je na programu v pátek a trať by měla být o něco zkrácena, neboť na programu je superkombinace žen, která má stejný cílový prostor. Závod ve sjezdu speciál mužů se pojede v sobotu.

Reklama