Hlavní obsah

Lyžařská akrobatka Sudová míří do Soči. Bere si plavky i žabky na pláž

Tomáš Nohejl

Pět dní na přebalení tašek, z toho tři dny s dvoufázovým tréninkem. Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se už zase vydává na cesty, na předolympijskou generálku do Soči. „Beru si i plavky a žabky k moři," vtipkuje. „Ale sníh jsem viděla na fotkách taky."

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

V pondělí se vrátila z měsíčního zaoceánského turné – s výtečným druhým místem, ale i vypadnutím z kvalifikace.„Není to až tak špatný. Jsou tam výkyvy, ale zkouším a testuju. A jednou se trefím opravdu pořádně, tomu věřte."

Její trenér Radek Herot hodnotí výkony pozitivně. „Stane se to. Ale dokázala se z toho dostat na kopci v Deer Valley, kde se zranila, o to je to cennější."

Zkušená závodnice Dukly Liberec si pořádně všímala i soupeřek. „Je to vyrovnaný, nikdo není vystřelenej nahoru. Jsme na tom všichni stejně, i já. Jednou to vyjde, jednou ne."

Loni měla sice vyrovnanější sérii, ale ta se točila okolo devátého místa. „Takhle je to lepší," je přesvědčená. „Bedna vyrovnává jedno zklamání, nepanikaříme. Máme zkušenost, lepší zajet jedno špičkové představení. Je tam sedm let, každý závod jede o stupně vítězů, pořád v tlaku," dodává kouč.

Spokojená byla i v posledních duálech, méně oblíbené disciplíně, v Deer Valley. „Trochu jsem to pustila zase, nebyla to pohodička, klídeček. Hannah (Kearney, soupeřka ve čtvrtfinále, pozn. red.) byla trochu rychlejší, ale ne moc, držela jsem se až do druhého skoku." Přitom na startu ztratila, netrefila se přesně do otevření brány. „Pořád to pouští člověk, udělal delší prostoj a já se rozhoupala jinak," vysvětluje.

Překvapivě ani jednou sama od sebe nepřipomene hrozbu tamní sjezdovky. „Je to pro mě už zase víc hlavně krásnej a těžkej kopec, než místo, kde jsem si urvala koleno."

Do Soči, dějiště příští olympiády 2014, letí s týdenním předstihem s cílem důkladně obhlédnout veškeré zázemí. „Ještě nevíme, kde bydlíme, ale chceme tam být dřív, abychom se rozkoukali a uklidnili. Nemusíme ani lyžovat, dáme kondici, všechno si projdeme. Podle fotek sportoviště vypadají dobře. A vesnička nahoře mi přijde jak malé Karlovy Vary," říká trenér Herot.

„Sněhu na boulích je dost, trať vypadá ála Turín. Žádná prudká, žádný zlom. Uvidíme, jaký tam bude sníh, jak ji postaví," těší se lyžařka.

Reklama

Související témata: