Hlavní obsah

Vítková kontaktní závody miluje, na stíhačku vyrazí desátá a šilhá po medaili

Nové Město na Moravě

Z desátého místa vyrazí v neděli odpoledne do stíhacího závodu žen na MS nejlepší z českého tria Veronika Vítková. Na desetikilometrovou trať se čtyřmi zastávkami na střelnici se vybíhá podle odstupů ze sobotního sprintu a 24letá biatlonistku na startu dělí jen osmadvacet vteřin od medaile.

Foto: Petr Horník, Právo

Veronika Vítková na trati sprintu.

Článek

S jakým plánem půjdete na start stíhačky?

Mám ráda kontaktní závody, takže mě čeká start, na který se tady v Novém Městě asi nejvíc těším. Stíhačka je především střeleckou záležitostí, a když se v něm povedou všechny čtyři položky, dá se posouvat i hodně dopředu.

Až k medaili?

Ve sprintu jsme si splnila desítku, o níž jsem mluvila před mistrovstvím, že je můj individuální cíl, takže když bych se po stíhačce vešla mezi šest nejlepších, které chodí na vyhlášení, budu opravdu velmi spokojená. V žádné jiné disciplíně nemám letos lepší výsledky, takže stíhačka je tak trochu můj závod.

Letos jste se právě ve stíhačce při Světovém poháru v Oberhofu vytáhla dokonce ze šestnáctého až na druhé místo...

Ano, tam se ukázalo, že i z takové pozice lze útočit na stupně vítězů, ale musela by perfektně vyjít střelba.

Při sobotním závodě na 7,5 kilometru jste zasáhla terč všemi deseti ranami, takže takhle nějak chcete pokračovat?

Jsem ráda, že jsem to dokázala podržet na střelnici a že jsem dokázala dát dvě nuly, co dávám normálně na tréninku. Řekla jsem si prostě, že to umím a pohlídala jsem si vítr.

Můžete, prosím, vysvětlit, proč začínáte střílet od prostředního terče a nikoli zkraje jako většina biatlonistů?

Mám problém s tím, že mi všechny rány chodí doprava, proto s první ranou začínám uprostřed terčů, pak jdu doprava a vracím se doleva.

Prozraďte, jak to ještě s vaší finanční pomoci olympijské nadaci?

Za každou čistou střeleckou položku na tomto mistrovství věnuju 300 korun pro děti ze sociálně slabších rodin, které by jinak těžko sháněli finance na sportování. Zatím je to tedy šest stovek, ale ráda bych přidala ještě víc peněz.

Sobotní závod jste zvládla naprosto klidně a bez nervů. Ještě jste se usmívala do kamer. Vydrží vám to?

Zatím jsem v pohodě, ale jestli mi to vydrží celý šampionát, to opravdu nevím. Každopádně zdejší kopce mi sedí, závodí se mi tu dobře a moc mi pomáhají diváci. Atmosféra je skvělá jak na stadiónu, tak na trati.

Dal vám křídla bronz ze smíšené štafety?

Křídla úplně medaile nedodává, ale sebevědomí ano i takový ten vnitřní klid pro závody. Takže jsem už v sobotu šla na start úplně klidná a půjdu i v neděli. Ohledně toho cenného kovu už máme splněno, ten největší balvan zodpovědnosti na nás už neleží.

Kde vlastně tu medaili teď máte?

Mám ji položenou na okně hotelového pokoje.

Reklama