Hlavní obsah

Osmé Vítkové o kousek utekly kytky, norský zlatý poklad rozšířila ve stíhačce Bergerová

Nové Město na Moravě

Stíhací závod má Veronika Vítková moc ráda a v neděli při mistrovství světa v Novém Městě na Moravě se při něm chtěla posunout z desátého místa co nejvýše. Nakonec skončila osmá a nemračila se. Už čtvrté zlato z pěti dosud odjetých disciplín pro Norsko tentokrát zajistila vedoucí závodnice Světového poháru Norka Tora Bergerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Norka Tora Bergerová

Článek

Veronika Vítková před 23 tisícovkami diváků ve Vysočina aréně potvrdila, že má slušnou formu. Obě střelby vleže zvládla čistě a byla v tu chvíli pátá, čtrnáct vteřin od medaile. „Myslet v polovině závodu na to, jestli můžu dojet na bednu, by bylo bláhové. Já měla hlavně radost, že jsem střelbu víceméně pohlídala a posunula se o těch pár míst," říkala česká reprezentantka.

Třetí i čtvrtou položku ale odstřílela vždy s jednou chybou. „Ani nevím, co jsem u těch stojáků udělala špatně, prostě ty terče nespadly," líčila Vítková, která nakonec v cílové rovince při mohutném aplausu tribun vybojovala osmou příčku. „Vyhecovali mě lidi. Říkala jsem si, že i kvůli nim se o tu osmičku musím poprat," usmála se.

Dvě víkendová umístění v elitní desítce pro Vítkovou znamenají posílení sebevědomí. „Snila jsem sice v neděli na startu o tom, že se vejdu mezi těch šest nejlepších, které při ceremoniálu na stadiónu dostávají kytky, o kousek mi utekly. Nakonec jsem ale ráda, že jsem tam, kde jsem. Cítím, že správná střelecká forma přichází, chtěla bych ji prodat i ve středečním závodě na patnáct kilometrů," vyprávěla Vítková

Gabriela Soukalová běžela rychleji než její krajanka, ale na střelnici udělala čtyři chyby a pohoršila si na 20. místo v cíli. „Běžecký pocit je čím dál lepší a už se netrápím tolik jako při štafetě. Jen na střelnici to mělo být lepší. Většinou vím, kam rány utrhnu, ale tady u těch nemám tušení. Možná jsem chtěla až moc," uvažovala Soukalová.

Stíhací závod žen na 10 km:
1. Bergerová (Nor.) 28:48,4 (3),
2. Palkaová (Pol.) +18,5 (2),
3. Pidhrušná (Ukr.) +21,5 (2),
4. Zajcevová +23,0 (3),
5. Glazyrinová (Rus.) +45,4,
...8. Vítková +1:10,1 (2),
20. Soukalová +1:52,9 (4),
42. Landová (všechny ČR) +3:43,0 (2).
Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):
1. Bergerová 775
2. Domračevová (Běl.) 538
3. Pidhrušná 531
4. Gössnerová (Něm.) 529
5. Mäkäräinenová (Fin.) 528
6. Henkelová (Něm.) 518,
...10. Soukalová 453,
14. Vítková 384,
81. Zvařičová (všechny ČR) 7.

Reklama