Hlavní obsah

Trio biatlonistek si dopřálo výběh klasikou místo tréninku na střelnici. Společnost jim dělal Moravec

Nové město na Moravě

Den bez střelby dopřáli čeští trenéři při pondělnímu dnu volna na MS hned čtyřem biatlonistům, kteří vůbec nedorazili na trénink do Vysočina arény. Trio žen, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová i Jitka Landová, se bylo jen před obědem proběhnout klasickou technikou v okolí Vlachovic. Z mužů měl ale stejnou formu relaxu povolenou pouze Ondřej Moravec.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká biatlonistka Barbora Tomešová na volném tréninku žen během MS v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Zbývající pětice reprezentantů, včetně Michala Krčmáře a Tomáše Holubce, kteří se na šampionátu zatím nepředstavili, absolvovala večer pod světly plnou tréninkovou zátěž, ať už běžecky nebo na střelnici. „Chci, aby se klukům vrátila střelecká pohoda, a taky hledám správné složení pro čtvrteční závod na 20 km a hlavně sobotní štafetu," mínil trenér Ondřej Rybář, jenž testoval i aktuální zdravotní stav Michala Šlesingra, pro nějž chystal intenzivní přípravu, především na trati.

Muži mají co napravovat

Právě trenérem dva zmíněné závody chtějí čeští muži využít k nápravě dojmu, který zanechali v Novém Městě na Moravě o víkendu. "Nedařilo se, máme co napravovat," dodal trenér, který vytušil, že Česku hrozí absence v nedělním závodě mužů na 15 km s hromadným startem. "To mě mrzí asi ze všeho nejvíc," připustil.

"Jestli někdo z kluků chce jet i masák, musel by dosáhnout opravdu skvělého umístění na dvacce, aby se vešel mezi těch třicet, kteří se do něj kvalifikují," uvědomoval si Rybář, ale chtěl věřit, že se Moravec ještě vrátí mezi patnáct nejlepších v MS, aby na startu závěrečné disciplíny domácí biatlonista nechyběl.

Ženská část reprezentace je přece jen ve větší pohodě, zejména zásluhou Veroniky Vítkové, která skončila v obou závodech jednotlivců v první desítce. „Záměrně jsem třem děvčatům, která měla v nohách oba víkendové závody, ordinoval jen takový lehký výběh klasickým stylem, což přináší přece jen jiný pohyb než bruslení. Chtěl jsem nechat odpočinout těla," vyprávěl trenér žen Jindřich Šikola.

Zvařičová už nedorazí

Na odpolední trénink přijel jen s Barborou Tomešovou. "Myslím, že Bára obrečela, jak jí o dvě vteřiny utekl postup do stíhačky, ale střelecky tady vypadá jistě, tak snad přijde nějaký pěkný výsledek ve středečním závodě na 15 km," doufal Šikola, která má už jasno, že šampionát absolvuje čtveřice, která je od začátku v jeho dějišti.

Nemoc tak definitivně znemožnila účast na MS 24leté  Veronice Zvařičové „Proležela skoro týden v posteli, nemá smysl už ji sem tahat. Zvařičová i Johanidesová, která byla původně náhradnicí pro Nové Město, se teď začnou připravovat na mistrovství Evropy, které proběhne koncem února v Bulharsku," dodal Šikola.

Reklama

Související témata: