Hlavní obsah

Vítková nasazuje české náušnice a doufá, že po chumelenici stopa přimrzne

Martin KézrPrávo

V dějišti biatlonového mistrovství světa připadlo během úterý přes deset centimetrů čerstvého sněhu, trenér českých žen Jindřich Šikola byl ale po večerním tréninku v Novém Městě na Moravě přesvědčen, že do středečního závodu na 15 km posílá hned dva trumfy.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká biatlonistka Veronika Vítková

Článek

„Jsem přesvědčen, že Verča Vítková i Gabča Soukalová mají na to zajet dobrý výsledek. Každá rána mimo terč sice v této disciplíně znamená trestnou minutu, ale na tréninku byla u obou znát střelecká forma," míní Šikola, jenž ocení každé umístění v desítce.

„Tam bych se taky ráda i potřetí viděla. Když cítím, že mi tady střelba jde, tak se na ten závod těším, i když to bude dlouhý a hlavně ke konci asi i dost bolet," vypráví Vítková, která má z vytrvalostního závodu na kontě i nejlepší individuální výsledek na MS v kariéře.

V roce 2009 ještě jako juniorka šokovala v Koreji pátým místem. „Na to ráda vzpomínám a budu se snažit tomu přiblížit. Po tom bronzu ze štafety a dvou umístěních v desítce to pro mě už to špatný šampionát v Novém Městě ale být nemůže. Mohu se však ještě zlepšit a dojít si pro ty kytky, které při vyhlašování dostává šest nejlepších," dodává 24letá česká biatlonistka.

Náušnice s trikolórou jako tenistky

Na nejdelší distanci má ale občas problém s rozvržením sil. „Musím tohle zvládnout a taky se nějak vyrovnat s hlubokou tratí. Doufám, že to večer trochu přimrzne, aby byl ten poklad pevnější," míní Vítková, která se postaví na start ve speciálních náušnicích s národní trikolórou. „Dostala jsem je jako dárek od známého šperkaře, podobný typ měly tenistky na Fed Cup."

S úsměvem se Vítková ještě vrací k pondělnímu regeneračnímu výběhu do Vlachovic. „Neběželo se bruslením, ale klasickým stylem a ten já zrovna vybroušený nemám, i proto jsem utekla od lyžování k biatlonu," směje se rodačka z Jilemnice, která ten den ani nestřílela. „Dát si jeden den klid od flinty je potřeba, ani jsem nesušila," přibližuje Vítková biatlonovou hantýrkou, že v hotelovém pokoji ani s malorážkou v ruce nemířila na tečky nakreslené na papíru.

Šikola věří Soukalové

Šikola doufá, že reprezentantky ve středu večer opět dostanou fanoušky do varu. Ve středečním závodu přitom možná ještě víc než Vítkové přece jen věří lepší běžkyni Soukalové. „Snad se nebudu v běhu trápit a dokážu střelbu trošku podržet. Taky uvidíme, co bude dělat vítr. Půjdu do toho ale s čistou hlavou a uvidím, co se mi povede," líčí Soukalová s vědomím, že se střeleckou nulou nebo jedničkou se dá udělat velmi solidní výsledek.

Na startu má být až 115 závodnic, české kvarteto doplňují Barbora Tomešová a Jitka Landová. Titul obhajuje Norka Tora Bergerová, která už získala v Novém Městě na Moravě dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili

Reklama