Hlavní obsah

V nominaci na MS jsou skokani Matura, Hlava, Kožíšek, Koudelka a Janda

Jan Matura, Lukáš Hlava, Čestmír Kožíšek, Roman Koudelka a Jakub Janda, to je pětice skokanů, kteří pojedou příští týden v úterý na mistrovství světa v klasickém lyžování do Val di Fiemme. Všichni budou ještě v závěru tohoto týdne ladit formu v Liberci na malém můstku, na kterém se na šampionátu v Itálii začne.

Foto: Ivana Roháčková

Jan Matura slavil na domácím můstku v Harrachově. Teď je velkou českou nadějí i na MS.

Článek

"Nemám moc velký přetlak skokanů zespoda, takže to rozhodování nebylo až tak těžké," řekl po dnešním závodu Světového poháru v Klingenthalu kouč reprezentace David Jiroutek. Pátého skokana v týmu chtěl mít kvůli možnosti výběru podle aktuální výkonnosti zejména do závodu družstev. "Pět lidí půjde do tréninků, pak se uvidí, koho dám do kvalifikace," uvedl Jiroutek.

Od pátku do neděle bude tým ladit formu v Liberci. "Ten malý můstek je podobný, co se týče profilu nájezdu, takže si skočíme, uděláme kondici," plánoval. Věří, že se mu podaří vzkřísit také formu Koudelky, který se trápí. "Stačí mu pár centimetrů, aby prodal ohromnou výbušnost a nelámal sílu přes slepé úhly," prohlásil.

Závod v Klingenthalu mu udělal radost, neboť Matura byl v desítce, Hlava skončil šestnáctý. "Lukáš (Hlava) přišel na variantu na nájezdu, která zafungovala. I když měl brzké odskoky, které zkracují metry, přesto udělal dobrý výsledek. To by na malém můstku mohlo fungovat," řekl trenér.

I proto se nebál vyslovit přání, aby se na mistrovství světa dostali na malém můstku dva Češi do desítky. A odsud není daleko k medaili, na kterou by mohl útočit v životní formě skákající Matura. "Medaili chtějí všichni. Ale k tomu se potřebuje sejít všechno super. A já věřím, že se to sejde," dodal optimisticky.

Reklama

Související témata: