Hlavní obsah

Českým biatlonistkám scházela vždy jedna rána ke štěstí, v závěru přišly o šestku

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

České biatlonistky se doma na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě tlačily v závodě na 15 km do elitní šestky, jenže Gabriele Soukalové i Veronice Vítkové nakonec jedna přesná rána chyběla ke štěstí. Titul obhájila Norka Tora Bergerová, když k rychlému běhu přidala i čistou střelbu. Pro vítězku je to už třetí zlatá a celkově čtvrtá medaile z letošního šampionátu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Norka Tora Bergerová vyhrála na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vytrvalostní závod na 15 kilometrů.

Článek
Fotogalerie

Soukalová přes drobné sněžení zvládla čistě první dvě položky, byla i dostatečně rychlá a chvíli to vypadalo, že vážně promluví do hry o medaile. „Začala jsem v euforii, jak dobře se mi jede. Jenže trať byla hodně těžká, zpomalovala a brzy mě ten závod přestal běžecky chutnat. Proto jsem si chtěla pohlídat střelbu, i za cenu pomalejšího rytmu," líčila česká biatlonistka, která však už při třetí zastávce na střelnici jednou zachybovala.

Problémy trefovat terče při proměnlivém větru měla ale i většina soupeřek, takže 23letá Soukalová mohla dál reálně myslet na umístění mezi šesti nejlepšími, které absolvují bezprostředně po závodě slavnostní ceremoniál s květinovou odměnou.

Bohužel závěrečnou, dvacátou ranou doslova o fous minula terč a připočetla se jí druhá trestná minuta. „Byl to kalibr, milimetrově mimo. To je fakt k vzteku," lamentoval hned na střelnici kouč Jindřich Šikola.

Sedmnáct tisíc diváků sledujících závod jen smutně vzdychlo. „Hrozně mě ten poslední výstřel vstoje mrzí, protože jsem věděla, že pojedu někde na pátou příčku, jen je potřeba trefit čistě," přiznala Soukalová.

"Bylo mi jasné, že se láme chleba. Zadržela jsem dech, strašně jsem chtěla trefit terč, ale bohužel jsem měla smůlu. Trenér občas říká, že poslední rány nedávají jen pitomci, a tak jsem při odjezdu ze střelnice zoufale kroutila hlavou, jakou má pravdu," zlobila se na sebe, i když 12. místo představuje její nejlepší výsledek na mistrovství světa v kariéře.

Vítková nedokázala zrychlit

Vítková v závodě střílela o trochu lépe než její krajanka. Netrefila se pouze předposlední ze svých dvaceti rán, jenže běžecky se hodně trápila. „Nebyla jsem vůbec schopná na trati zrychlit. Diváci sice udělali parádní atmosféru, ale mně nějak nefungovalo tělo. Na tupém sněhu se mi jelo od prvního metru opravdu hrozně špatně, cítila jsem děsnou únavu," stěžovala si.

Zachránit Vítkovou pak mohlo pouze bezchybné počínání na střelnici, to však předvedly jedině zlatá Bergerová a stříbrná Henkelová, která ukončila letošní německé čekání na cenný kov. „Kdybych zvládla i poslední stoják čistě, vyšlo by to v cíli na ty moje vysněné kytky, bohužel ta jedna rána tam zůstala a chyběla mi ke štěstí," připustila Vítková.

Obě české reprezentantky mají ale zaručený start v nedělním závodě na 12,5 km s hromadným startem pro elitních třicet biatlonistek.

MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Ženy - 15 km:
1. Bergerová (Nor.) 44:52,5 (0)
2. Henkelová (Něm.) +52,7 (0)
3. Valj Semerenková (Ukr.) +1:42,5 (1)
4. Kuzminová (SR) +1:55,0 (2)
5. Vita Semerenková (Ukr.) +2:25,9 (1)
6. Zajcevová (Rus.) +2:30,9 (2)
7. Glazyrinová (Rus.) +2:40,5 (1)
8. Mäkäräinenová (Fin.) +2:45,8 (3)
12. Soukalová +3:19,1 (2)
14. Vítková +3:30,0 (1)
40. Tomešová +6:10,6 (2)
61. Landová (všechny ČR) +8:39,8 (5).

Reklama

Související témata: