Hlavní obsah

Moravce dělilo jen patnáct vteřin od medaile, zlato si doslova odstřelil

Nové Město na Moravě

Patnáct vteřin od medaile, na pro sportovce dost nepopulární čtvrté příčce skončil český biatlonista Ondřej Moravec v závodě na 20 km při MS v Novém Městě na Moravě. Byl absolutně nejrychlejším běžcem mezi všemi 136 startujícími biatlonisty a stačilo, kdyby alespoň jednu ze svých dvou ran mimo poslal do terče a získal by dokonce zlato. To bral Martin Fourcade z Francie.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Moravec (na snímku v cíli) obsadil ve vytrvalostním závodě na 20 kilometrů čtvrté místo.

Článek

Moravec pocítil rozpaky, i když nemusel smutnit. Dosáhl nejlepšího individuálního výsledku české výpravy na letošním šampionátu a moc nechybělo, aby senzačně napodobil bronz smíšené štafety. Dokonce měl i zlaté vyhlídky. Po trati doslova letěl, jenže chyboval hned při úvodní střelbě vleže, a pak až při závěrečné zastávce na střelnici.

„Běžecky mi to sedlo až neskutečně. Medaile ale visela tak vysoko, že byla nutná střelba maximálně za jedničku. To jsem od začátku tušil a já prostě minul dvakrát. Nemůžu sice tvrdit, že bych byl se čtvrtým místem nespokojen, ale při té poslední položce vstoje jsem si odstřelil zlato," přiznával Moravec, jemuž přes 22 tisíc diváků nadšeně aplaudovalo, když projížděl cílem.

Vyplázl rozpustile jazyk a už ho rychle vedli do televizní lóže vyhrazené třem nejlepším. Jenže na trati bylo ještě americké překvapení závodu a Tim Burke rychle odeslal českou naději z medailové pohovky pryč. Moravec si už při prosincovém Světovém poháru v Östersundu na poslední položce odstřelil vítězství a historie v Novém Městě se opakovala. „Snad se z toho někdy poučím," hořce se usmál v cíli.

Nominoval se pro nedělní závod

Trenér Ondřej Rybář mezitím nervózně na střelnici přešlapoval a marně doufal. „Ach jo, ohromná škoda. Byli jsme blizoučko nádhernému výsledku. Čtvrté místo je super, ale je to čtvrté místo," pokrčil rameny Rybář. Těšilo ho však, že se Moravec alespoň jako jediný z českých mužů nominoval mezi třicet účastníků nedělního závodu s hromadným startem.

Vítězný Martin Fourcade mohl nadšeně líbat sníh, po třech stříbrných medailích se dočkal svého novoměstského zlata. Dosavadní král šampionátu Svendsen mu nedobrovolně uvolnil trůn, takže Francouz sáhl po pátém zlatu kariéry. „Není to zrovna příjemná věc, když vám z cesty odejde tak výrazný soupeř. Říkal jsem si, že mi jeho absencí třeba osud poslal vzkaz, že přichází můj den. Šlo jen o to ustát tlak, který tím na mě vznikl," tvrdil Fourcade a jen litoval, že na stupně vítězů nepronikl také jeho bratr Simon, obhajující stříbro.

Sedmadvacetiletý Svendsen, který letos na MS ovládl smíšenou štafetu, sprint i stíhačku, ještě ve středu netajil chuť vstoupit do historie triumfem ve všech disciplínách. Jenže zradilo ho zdraví. „Přepadla mě rýma a ráno i dost silně škrábalo v krku. Necítil jsem se tak, abych mohl jít na start. Samozřejmě, že to naštve, ale o víkendu chci být na startu mužské štafety i hromadného závodu už zase v plné síle," vzkázal Svendsen z postele. Fourcade pak mluvil o tom, že si přeje návrat soka možná víc než on sám, aby mohli svést přímý souboj na trati.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Muži - vytrvalostní závod (20 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 49:43,0 (1 tr. minuta)
2. Burke (USA) +23,5 (1)
3. Lindström (Švéd.) +33,7 (1)
4. Moravec (ČR) +48,6 (2)
5. Ferry (Švéd.) +1:11,8 (1)
6. S. Fourcade (Fr.) +1:18,4 (1)
7. Hofer (It.) 1:19,0 (2)
8. Birnbacher (Něm.) +1:36,6 (2),
... 30. Šlesingr +3:34,3 (2),
39. Soukup +4:17,6 (4),
67. Vítek (všichni ČR) +7:08,4 (5).
Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 813 b.
2. Svendsen (Nor.) 703
3. Fak (Slovin.) 554
4. Malyško 544
5. Usťugov 532
6. Šipulin (všichni Rus.) 484,
...14. Moravec 355,
24. Šlesingr 257,
52. Soukup 81,
54. Vítek 67.

Reklama